Εξελίξεις στην Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας

Εξελίξεις στην Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας

Από το 2019, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έπαυσε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας

Την παραίτησή του υπέβαλε αιφνιδιαστικά αργά το βράδυ την Τετάρτης ο τούρκος υπουργός Οιικονομικών, Λουτφί Ελβάν, υπό το βάρος της οικονομικής κρίσης και της κατάρρευσης της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας.

Όπως μεταδίδει του τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δεκτή την παραίτησή του και στη θέση του διορίστηκε άμεσα ο επιχειρηματίας Νουρετίν Νεμπατί.

Ο Νεμπατί είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρό του Ερντογάν και πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας.

Η παραίτηση του Ελβάν έρχεται σε μια περίοδο υποτίμησης ρεκόρ της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει σχεδόν 40% έναντι του δολαρίου σε ένα μήνα, κυρίως λόγω των δύο μειώσεων των επιτοκίων στις οποίες προέβη ο Ερντογάν -μια τακτική που ο τούρκος πρόεδρος υπερασπίζεται σθεναρά ως το αντίδοτο στον υψηλό πληθωρισμό.

Από το 2019, ο κ. Ερντογάν έπαυσε τρεις διοικητές της κεντρικής τράπεζας που εναντιώνονταν στην επιθυμία του να δει τα επιτόκια να μειώνονται, ωστόσο εντός του 2021 η τουρκική λίρα απώλεσε το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.