Διευθύνων σύμβουλος Moderna: Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον

Διευθύνων σύμβουλος Moderna: Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια απέναντι στην Όμικρον

«Πιστεύω ότι θα είναι σημαντική η πτώση»

Τα εμβόλια κατά της COVID-19 δεν είναι πιθανόν να είναι το ίδιο αποτελεσματικά κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού όσο ήταν κατά της Δέλτα, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna, προκαλώντας συναγερμό στις χρηματαγορές.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από ένα δολάριο, το αυστραλιανό νόμισμα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο ενός έτους και ο δείκτης Nikkei σημείωσε απώλειες καθώς τα σχόλια του Στεφάν Μπανσέλ προκάλεσαν φόβους ότι μια ανθεκτικότητα της Όμικρον στα εμβόλια μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερους νοσούντες και νοσηλείες, παρατείνοντας την πανδημία του νέου κορονοϊού.

«Σε καμία περίπτωση, πιστεύω, (η αποτελεσματικότητα) δεν είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό που είχαμε με την Δέλτα», δήλωσε ο Μπανσέλ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους Financial Times.

«Πιστεύω ότι θα είναι σημαντική πτώση. Απλώς δεν γνωρίζω πόσο, διότι χρειάζεται να περιμένουμε για τα στοιχεία. Αλλά όλοι οι επιστήμονες στους οποίους έχω μιλήσει είναι κάπως έτσι 'αυτό δεν θα είναι καλό», σύμφωνα με τον Μπανσέλ όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η Moderna δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του Reuters να σχολιάσει σχετικά με την συνέντευξη αυτή και σχετικά με το πότε αναμένει να έχει στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της νέας παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, για την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε ότι δημιουργεί «πολύ υψηλό» κίνδυνο.

Ο Μπανσέλ είχε δηλώσει νωρίτερα στο CNBC ότι αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Όμικρον σε περίπου δύο εβδομάδες και ότι μπορεί να χρειαστούν μήνες για να ξεκινήσουν οι αποστολές ενός εμβολίου που λειτουργεί κατά του νέου παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Ο ΠΟΥ και επιστήμονες έχουν ανακοινώσει επίσης ότι μπορεί να χρειαστούν μέρες ως μερικές εβδομάδες για να κατανοηθεί το επίπεδο της σοβαρότητας της νέας παραλλαγής και η εν δυνάμει δυνατότητά της να διαφεύγει της προστασίας που παρέχει η ανοσία που δημιουργούν τα εμβόλια.

«Ο εμβολιασμός είναι ακόμη πιθανόν ότι θα σας κρατήσει εκτός νοσοκομείου», δήλωσε ο Τζον Γουέρι, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας Πεν στην Φιλαδέλφεια.

Η αβεβαιότητα για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος προκάλεσε συναγερμό παγκοσμίως, με το κλείσιμο συνόρων να ρίχνει τη σκιά του στην οικονομική ανάκαμψη έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας.

Η είδηση του εντοπισμού της παραλλαγής Όμικρον είχε ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από την αξία των μετοχών διεθνώς την Παρασκευή, αλλά αυτή την εβδομάδα αποκαταστάθηκε κάπως η ηρεμία καθώς οι επενδυτές περιμένουν περισσότερα στοιχεία για αυτήν.

Τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν και πάλι λοκντάουν βοήθησε επίσης στην ανακούφιση των αγορών προτού τα σχόλια του διευθύνοντα συμβούλου της Moderna τρομάξουν τους επενδυτές.

Ο Μπάιντεν ζήτησε ευρύτερους εμβολιασμούς, ενώ τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών συνέστησαν σε όλους τους άνω των 18 ετών να κάνουν την τρίτη, ενισχυτική δόση εμβολίου κατά της COVID-19. Η Βρετανία επέκτεινε επίσης το πρόγραμμά της για την χορήγηση της αναμνηστικής δόσης εμβολίων εν μέσω των φόβων για την Όμικρον.

Η νέα αυτή παραλλαγή του κορονοϊού, η οποία αναφέρθηκε πρώτα στις 24 Νοεμβρίου από τη Νότια Αφρική, έχει έκτοτε εξαπλωθεί σε περισσότερες από 12 χώρες. Η Ιαπωνία, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα της.