Πέντε διμερείς συμφωνίες υπέγραψε η Τουρκία με την Ισπανία

Πέντε διμερείς συμφωνίες υπέγραψε η Τουρκία με την Ισπανία

Επίσημη επίσκεψη στην Άγκυρα του Ισπανού πρωθυπουργού με έξι υπουργούς

Πέντε διμερείς συμφωνίες υπέγραψαν σήμερα Τουρκία και Ισπανία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξασφαλίζει εκ νέου τη στήριξη της Μαδρίτης για μια θετική ευρωπαϊκή ατζέντα της ΕΕ με την Τουρκία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην ισπανική πρωτεύουσα, Δώρα Μακρή.

Οι συμφωνίες υπογράφηκαν στην Άγκυρα από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, τον οποίο συνόδευαν έξι υπουργοί της κυβέρνησής του. Οι συμφωνίες αφορούν έργα για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ύδρευσης, συνεργασία για τον αθλητισμό και τις επιστήμες, αλλά και συνεργασία για την καταπολέμηση των φυσικών καταστροφών.

Οι δύο ηγέτες εξέτασαν οικονομικά και εμπορικά ζητήματα, την επόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ισπανία τον Ιούνιο του 2022, τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Η Ισπανία και η Τουρκία διατηρούν έντονες οικονομικές σχέσεις, που έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, από το εμπορικό ισοζύγιο των 6,8 δισ. ευρώ το 2010, στο ιστορικό μέγιστο των 13 δισ. ευρώ το 2019. Ομοίως, το απόθεμα των ισπανικών επενδύσεων στην Τουρκία έχει αυξηθεί από 906 εκατ. ευρώ το 2007 σε 5,3 δισ. ευρώ το 2019, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 600 ισπανικές εταιρείες εγκατεστημένες στην Τουρκία.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης στην ενίσχυση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων μέσω του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Κωνσταντινούπολη και του Κέντρου Yunus Emre στη Μαδρίτη. «Είμαστε δύο άκρα της Μεσογείου, δύο περιοχές με έντονο συμβολισμό. Και οι κυβερνήσεις μας αγωνίζονται από κοινού εδώ και χρόνια στη διεθνή σκηνή, για την υπεράσπιση των αξιών του διαπολιτισμικού και διαθρησκευτικού διαλόγου», δήλωσε ο Πέδρο Σάντσεθ τονίζοντας την υποστήριξη και από τις δύο πλευρές της «Συμμαχίας των Πολιτισμών», μιας πρωτοβουλίας που χρηματοδοτείται από τα Ηνωμένα Έθνη για την καταπολέμηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών συγκρούσεων.