ΗΠΑ: Φυλάκιση 41 μηνών στον «σαμάνο» που εισέβαλε στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου

ΗΠΑ: Φυλάκιση 41 μηνών στον «σαμάνο» που εισέβαλε στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου

Η εισαγγελία ζητούσε να του επιβληθεί ποινή άνω των 4 ετών φυλάκισης

Ο αυτοαποκαλούμενος «σαμάνος» του συνωμοσιολογικού κινήματος QAnon καταδικάστηκε σήμερα από ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον σε φυλάκιση 41 μηνών για τον ρόλο του στην πολύνεκρη επίθεση της 6ης Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Η εισαγγελία ζητούσε να επιβληθεί ποινή άνω των 4 ετών φυλάκισης στον Τζέικομπ Τσάνσλεϊ, 34 ετών, ο οποίος τον Σεπτέμβριο δήλωσε ένοχος για παρακώλυση επίσημης διαδικασίας, επειδή συμμετείχε στην εισβολή στο Κογκρέσο, μαζί με εκατοντάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο να εμποδίσουν την επικύρωση της νίκης του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές.

Η ίδια ποινή είχε επιβληθεί την περασμένη εβδομάδα και σε έναν άνδρα, ο οποίος γρονθοκόπησε έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια των επεισοδίων. Ο Τσάνσλεϊ, που είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του λόγω της αμφίεσής του, που περιλάμβανε και ένα κάλυμμα κεφαλής με μεγάλα κέρατα, εμφανίστηκε στο δικαστήριο με σκούρα πράσινη στολή της φυλακής, γενειάδα και ξυρισμένο κεφάλι.

Ενόσω ήταν κρατούμενος, ο Τσάνσλεϊ διαγνώστηκε από τις σωφρονιστικές αρχές με παροδική σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη και άγχος. Όταν συμφώνησε να δηλώσει ένοχος, ο ίδιος είπε ότι απογοητεύτηκε επειδή ο Τραμπ δεν του απένειμε χάρη.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στα βίαια επεισόδια της 6ης Ιανουαρίου. Ένας αστυνομικός που είχε δεχτεί επίθεση από τους διαδηλωτές πέθανε την επόμενη ημέρα ενώ τέσσερις συνάδελφοί του αυτοκτόνησαν αργότερα. Περίπου 140 αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

Ο συνήγορος του Τσάνσλεϊ Άλμπερτ Γουότκινς σχολίασε ότι το 2006 το Πολεμικό Ναυτικό διέγνωσε ότι ο πελάτης του έπασχε από διαταραχή προσωπικότητας αλλά τον έκρινε «ικανό» να υπηρετήσει.