Η Lufthansa αποπλήρωσε τα δάνεια που είχε λάβει για την πανδημία

Η Lufthansa αποπλήρωσε τα δάνεια που είχε λάβει για την πανδημία

«Θωρακισμένη η εταιρία και σε περίπτωση νέας κρίσης», δηλώνει ο επικεφαλής της

Η αεροπορική εταιρία Lufthansa αποπλήρωσε - και μάλιστα νωρίτερα από το προγραμματισμένο - την οικονομική βοήθεια που έλαβε από το γερμανικό κράτος προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας.

Σήμερα η εταιρία ανακοίνωσε ότι ένα δισεκατομμύριο ευρώ κατατέθηκε στο Ταμείο Οικονομικής Σταθεροποίησης (WSF) που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση, ενώ κεφάλαια που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί ακυρώθηκαν. Το κράτος εξακολουθεί πάντως να κατέχει μερίδιο 14% της εταιρίας.

Η Lufthansa είχε κατά τη διάρκεια της κρίσης διαπραγματευτεί πακέτο διάσωσης συνολικής αξίας 9 δισεκατομμυρίων ευρώ - 3 δισεκατομμύρια ως δάνειο από την κρατική Τράπεζα Ανάπτυξης KfW και 6 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο WSF. Το Ταμείο σκοπεύει να πουλήσει τις μετοχές του το νωρίτερο σε πέντε μήνες, αλλά όχι αργότερα από τον Οκτώβριο του 2023. Ο όμιλος της Lufthansa είχε ήδη εξαγοράσει τα υπόλοιπα δύο δισεκατομμύρια από το δάνειο της KfW ήδη στις αρχές Φεβρουαρίου.

Η ταχεία αποπληρωμή κατέστη εφικτή κυρίως «χάρη στην αυξανόμενη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια, στην γρήγορη αναδιάρθρωση και τον μετασχηματισμό της λειτουργίας της εταιρίας, αλλά και στην εμπιστοσύνη των αγορών», ανέφερε η Lufthansa, η οποία από τον Νοέμβριο του 2020 έχει εκδώσει αρκετά ομόλογα, δανειζόμενη χρήματα από επενδυτές. Τον Οκτώβριο η αεροπορική εταιρία εξέδωσε επίσης νέες μετοχές και εισέπραξε 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ, τονίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt, ο επικεφαλής του ομίλου Κάρστεν Σπορ ευχαρίστησε εκ μέρους των εργαζομένων την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τους φορολογούμενους, οι οποίοι «στη χειρότερη κρίση στην ιστορία της εταιρίας, μας έδωσαν προοπτική για το μέλλον». Ως αποτέλεσμα, τόνισε ο κ. Σπορ, «καταφέραμε να διασώσουμε περισσότερες από 100.000 θέσεις εργασίας».

Στην ίδια συνέντευξη ο Κάρστεν Σπορ εκφράζει την εκτίμηση ότι η Lufthansa είναι πλέον θωρακισμένη, παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού που διαπιστώνεται σε πολλές χώρες. «Θεωρώ ότι οι κυβερνήσεις αντί για περιοριστικά μέτρα όπως αυτά των προηγούμενων 19 μηνών θα εφαρμόσουν κανόνες όπως αυτοί των 2G (για πρόσβαση σε χώρους και δραστηριότητες μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες) και 3G (για πρόσβαση επιπλέον και σε όσους προσκομίζουν αρνητικό διαγνωστικό τεστ)», σημειώνει ο επικεφαλής της Lufthansa και διαβεβαιώνει ότι, αν επιστρέψει η κρίση, ο όμιλος είναι θωρακισμένος οικονομικά, με τρεις φορές μεγαλύτερη ρευστότητα από ό,τι πριν από την κρίση, ακόμη και μετά την αποπληρωμή των δανείων.