Κομισιόν: 90 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Αλβανία

Κομισιόν: 90 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Αλβανία

Τζεντιλόνι: Αυτή η εκταμίευση αποτελεί απόδειξη της αλληλεγγύης της ΕΕ προς τον αλβανικό λαό

Χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Αλβανία ύψους 90 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας εκταμίευσε σήμερα η ΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτή η εκταμίευση είναι η δεύτερη και τελευταία δόση ενός προγράμματος στήριξης 180 εκατομμυρίων ευρώ προς την Αλβανία, που αποτελεί μέρος του πακέτου έκτακτης μακροχρηματοοικονομικής στήριξης, συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για δέκα εταίρους της διεύρυνσης και της γειτονίας. Στόχος της οικονομικής βοήθειας είναι ο περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας COVID-19.

Ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εκταμίευση αυτών των κεφαλαίων προς την Αλβανία, λέγοντας: «Αυτή η εκταμίευση αποτελεί απόδειξη της αλληλεγγύης της ΕΕ προς τον αλβανικό λαό, αλλά και της δέσμευσης της Αλβανίας να υλοποιήσει το σημαντικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Η πρώτη εκταμίευση 90 εκατομμυρίων ευρώ για την Αλβανία στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος ΜΧΣ πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2021. Η Αλβανία εκπλήρωσε τους όρους πολιτικής που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ για την αποδέσμευση αυτής της δεύτερης και τελικής εκταμίευσης 90 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος μακροχρηματοοικονομικής στήριξης για τον COVID-19. Αυτό περιλάμβανε σημαντικά μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών και την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη βελτίωση της διακυβέρνησης και την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Επιπλέον, σύμφωνα με την Επιτροπή, η Αλβανία εξακολουθεί να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις όσον αφορά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους αποτελεσματικούς δημοκρατικούς μηχανισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυκομματικού κοινοβουλευτικού συστήματος και του κράτους δικαίου.