Οι δύο ερωτήσεις που τις έκανε o Tζεφ Μπέζος και την προσέλαβε αμέσως στην Amazon

Οι δύο ερωτήσεις που τις έκανε o Tζεφ Μπέζος και την προσέλαβε αμέσως στην Amazon

«Θέλει να δει πώς λειτουργεί το μυαλό σου»

Τις ερωτήσεις που της έκανε ο Τζεφ Μπέζος, όταν πέρασε από συνέντευξη πριν από 19 χρόνια προκειμένου να προσληφθεί στην Amazon, αποκάλυψε ένα πρώην στέλεχος του κολοσσού ηλεκτρονικού εμπορίου.

Μιλώντας στο CNBC, η Αν Χάιατ, που κάνει πλέον τα δικά της βήματα στη Silicon Valley, ανέφερε ότι αφού παρουσίασε στο πρώτο στάδιο το βιογραφικό της στον διευθυντή προσωπικού της Amazon, έμεινε άναυδη όταν άνοιξε η πόρτα και μπήκε μέσα ο ίδιος ο ιδρυτής της εταιρείας και νυν δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, Τζεφ Μπέζος.

Ο μεγιστάνας ξεκίνησε τη συνέντευξή της υποσχόμενος ότι θα της θέσει μόνο δύο ερωτήσεις.

«Θέλω να υπολογίσεις τον αριθμό των παραθύρων στην πόλη του Σιάτλ», ήταν η μία, η οποία και την πανικόβαλλε.

«Αλλά έκανα μια παύση για να ηρεμήσω, βάζοντας τον εαυτό μου να σκεφτεί για ποιον λόγο μου κάνει αυτή την ερώτηση. Θέλει να δει πώς λειτουργεί το μυαλό μου, σκέφτηκα. Θέλει να δει αν μπορώ να σπάσω ένα περίπλοκο πρόβλημα σε μικρά, διαχειρίσιμα κομμάτια. Μπορώ να το κάνω. Υπογράμμισα ότι θα άρχιζα με τον αριθμό των κατοίκων του Σιάτλ, που ευτυχώς υπολόγισα σωστά γύρω στο ένα εκατομμύριο, για να διευκολύνω τις αριθμητικές πράξεις. Μετά είπα ότι καθένας τους θα έχει από ένα σπίτι, ένα μεταφορικό μέσο, ένα γραφείο που πηγαίνει ή σχολείο, τα οποία όλα τους θα διαθέτουν παράθυρα. Έτσι πρότεινα να βασίσουμε την εκτίμηση στον μέσο όρο όλων αυτών. Και μετά κάναμε τις αριθμητικές πράξεις. Καταπιαστήκαμε με κάθε πιθανό σενάριο, ομάδα, ανωμαλία και τρόπους να συμπεριλάβουμε αυτές τις εξαιρέσεις στους υπολογισμούς. Ένιωθα λες κει μιλούσα ώρες, όσο ο Μπέζος γέμιζε τον πίνακα με αριθμούς. Είμαι σίγουρη ότι μας πήρε παραπάνω από δέκα λεπτά. Θυμάμαι τη συγκίνηση που ένιωσα όταν έγραψε την τελική εκτίμηση. Κύκλωσε τον αριθμό. ''Φαίνεται περίπου σωστό'», είπε.

Και μετά έκανε και τη δεύτερη ερώτηση: «Ποιοι είναι οι επαγγελματικοί σας στόχοι;'», μια ερώτηση που, όπως λέει η Χάιατ, κάθε υποψήφιος για νέα θέση θα πρέπει να είναι έτοιμος να απαντήσει.

«Γνωρίζοντας τον Μπέζος μετά από τόσα χρόνια, βλέπω τώρα γιατί μου έκανε μόνον αυτές τις δύο ερωτήσεις. Μετρούσε τις δυνατότητές μου με ερωτήσεις που θα αποκάλυπτα αν είχα το θάρρος και το κίνητρο να τρέξω με τον ρυθμό του και να είμαι αρκετά γενναία για να κάνω συνεχώς άλματα μαζί του και να ανεβαίνω επίπεδο. Μέχρι το τέλος της συνέντευξης, ξέραμε και οι δύο ότι θα έκανα τα πάντα για να πετύχω».

Τελικά, ο Μπέζος την προσέλαβε αμέσως.