ΗΠΑ: Σάλος για την επιλογή ενόρκων σε δολοφονία Αφροαμερικανού από λευκούς

ΗΠΑ: Σάλος για την επιλογή ενόρκων σε δολοφονία Αφροαμερικανού από λευκούς

Για φυλετικές προκαταλήψεις στην διαλογή των ενόρκων κατηγορεί η πλευρά του θύματος

Το σώμα των ενόρκων που επιλέχθηκε στη δίκη τριών ανδρών, οι οποίοι κατηγορούνται για τη δολοφονία του μαύρου Αχμάντ Άρμπερι, ενώ ο άτυχος άνδρας έκανε τζόκινγκ, αμφισβητήθηκε έντονα σήμερα στις ΗΠΑ, καθώς Αφροαμερικανοί, με μόνο μία εξαίρεση, δεν συμπεριελήφθησαν σε αυτό.

«Είναι σκανδαλώδες», σχολίασε, σε ένα δελτίο Τύπου ο δικηγόρος Μπεν Κραμπ, ειδικός σε υποθέσεις βίας σε βάρος Αφροαμερικανών, καταγγέλλοντας μια «κυνική προσπάθεια που στοχεύει στο να βοηθήσει τους δράστες να ξεφύγουν από τη δικαιοσύνη».

«Είναι πολύ δύσκολο για την οικογένεια που θέλει απλά να διεξαχθεί μια δίκαιη δίκη χωρίς φυλετικές προκαταλήψεις, όμως αυτό αποτελεί μέρος του συστήματός μας», δήλωσε σε αμερικανικά ΜΜΕ ο δικηγόρος Λι Μέριτ, που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της μητέρας του θύματος. Η ίδια, η Γουάντα Κούπερ Τζόουνς, δήλωσε «σοκαρισμένη» από την εξέλιξη.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 2020, ο Αχμάντ Άρμπερι, 25 ετών, έκανε τζόκινγκ στο Μπράνσγουικ, στη Τζόρτζια, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, όταν άρχισαν να τον καταδιώκουν τρεις λευκοί άνδρες, ο Γκρέγκορι ΜακΜάικλ 65 ετών, ο γιος του Τράβις 35 ετών και ένας γείτονάς τους, ο 52χρονος Ουίλιαμ Μπράιαν.

Έπειτα από έναν διαπληκτισμό, ο νεαρός ΜακΜάικλ πυροβόλησε και σκότωσε τον Άρμπερι. Οι τρεις άνδρες υποστήριξαν ότι νόμιζαν πως ήταν διαρρήκτης και επικαλέστηκαν έναν νόμο της πολιτείας της Τζόρτζια που επιτρέπει σε απλούς πολίτες να κάνουν συλλήψεις.

Για σχεδόν τρεις μήνες, οι υπηρεσίες του τοπικού εισαγγελέα, για τις οποίες ο Γκρέγκορι ΜακΜάικλ, ένας συνταξιούχος αστυνομικός, είχε εργαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεν προχώρησαν σε καμία σύλληψη. Χρειάστηκε η προβολή ενός βίντεο με τη δολοφονία, στις αρχές Μαΐου του 2020, προκειμένου οι τρεις άνδρες να συλληφθούν και να κατηγορηθούν για «φόνο».

Στις 18 Οκτωβρίου, χίλιοι πιθανοί ένορκοι κλήθηκαν από το δικαστήριο του Μπράνσγουικ, στο οποίο αναμένεται να διεξαχθεί η δίκη αυτής της εμβληματικής υπόθεσης του κινήματος Black Lives Matter.

Έπειτα από μια διαδικασία δυόμιση εβδομάδων, 64 υποψήφιοι, μεταξύ αυτών καμιά δεκαριά Αφροαμερικανοί, επελέγησαν σε πρώτη φάση, αντικατοπτρίζοντας τη φυλετική σύνθεση της κομητείας, όπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι μαύροι.

Χθες, οι δικηγόροι των κατηγορουμένων έκαναν, εντούτοις, χρήση του δικαιώματός τους εξαίρεσης για να αποκλείσουν από το σώμα των ενόρκων όλους τους μαύρους, εκτός από έναν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, στις ΗΠΑ απαγορεύεται να αποκλειστεί ένας ένορκος αποκλειστικά λόγω του ότι ανήκει σε μια εθνοτική ομάδα και η εισαγγελέας ζήτησε από τον δικαστή να ακυρώσει τον συγκεκριμένο νομικό ελιγμό.

Όμως, ο δικαστής Τίμοθι Ουάλμσλεϊ αρνήθηκε.

«Θα λέγαμε ότι υπήρξε μια εσκεμμένη μεροληψία», αναγνώρισε. Εντούτοις, οι δικηγόροι υπεράσπισης «μπόρεσαν να εξηγήσουν στο δικαστήριο γιατί, ανεξαρτήτως του φυλετικού ζητήματος, εξαίρεσαν αυτούς τους ενόρκους».