G20: Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, αλλά χωρίς αναφορές σε σαφείς δράσεις

G20: Συμφωνία για την Κλιματική Αλλαγή, αλλά χωρίς αναφορές σε σαφείς δράσεις

Τι αναφέρει το κείμενο συμπερασμάτων των ηγετών των 20 πλουσιότερων χωρών

Οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο έκαναν έκκληση για "ουσιαστική και αποτελεσματική" δράση για τον περιορισμό της ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν, το οποίο είδε σήμερα το Reuters ενόψει της δημοσιοποίησής του.

Ωστόσο, το ανακοινωθέν περιλαμβάνει λίγες αναφορές σε σαφείς δράσεις και καμία αναφορά στην καταληκτική ημερομηνία του 2050 για την επίτευξη του στόχου μηδενικών εκπομπών άνθρακα, που σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή της καταστροφικής κλιματικής αλλαγής.

Το τελικό ανακοινωθέν των G20 αναφέρει, ότι τα ισχύοντα εθνικά σχέδια για τους τρόπους μείωσης των εκπομπών θα πρέπει να ενισχυθούν "αν είναι απαραίτητο", ενώ περιλαμβάνει και την δέσμευση για την κατάργηση της χρηματοδότησης παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα μέχρι το τέλος του χρόνου.

"Αναγνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με τους 2 βαθμούς. Η διατήρηση του 1,5 βαθμού Κελσίου σε κοντινή απόσταση απαιτεί ουσιαστικές και αποτελεσματικές ενέργειες και δέσμευση από όλες τις χώρες", αναφέρεται στο ανακοινωθέν.