Νέα ένταση για την αλιεία ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ

Νέα ένταση για την αλιεία ανάμεσα σε Βρετανία και ΕΕ

Το Λονδίνο απειλεί ότι θα εντείνει τους ελέγχους σε ευρωπαϊκά αλιευτικά που ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα

Το Λονδίνο απείλησε σήμερα, ότι θα εντείνει τους ελέγχους σε ευρωπαϊκά αλιευτικά που θα ψαρεύουν στα βρετανικά χωρικά ύδατα, απαντώντας στα μέτρα που ανακοίνωσε ότι θα λάβει η Γαλλία, στη μεταξύ τους διαμάχη για τις αλιευτικές άδειες στη μετά το Brexit εποχή.

Η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο «να ξεκινήσει τη διαδικασία διευθέτησης των αντιδικιών που προβλέπεται στην εμπορική συμφωνία» μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ευρωπαϊκής Ένωσης και, μεταξύ άλλων, «να εφαρμόσει αυστηρούς ελέγχους στην αλιευτική δραστηριότητα της ΕΕ» στα χωρικά της ύδατα, ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος.

Παρίσι και Λονδίνο αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν την εμπορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στα τέλη του 2020, όσον αφορά τις αλιευτικές άδειες στα βρετανικά χωρικά ύδατα. Η Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι η Βρετανία εκδίδει ελάχιστες άδειες, απείλησε ότι από την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου, θα λάβει αντίμετρα, ενισχύοντας τους ελέγχους και απαγορεύοντας στα βρετανικά σκάφη να δένουν σε γαλλικά λιμάνια.

Υπό αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να συναντηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στη Ρώμη με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, στο περιθώριο της συνόδου G20. Η πρέσβειρα της Γαλλίας στο Λονδίνο, Κατρίν Κολονά, κλήθηκε σήμερα το απόγευμα να συναντηθεί με την υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουέντι Μόρτον.