Ιταλία: Σε παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca αποδίδεται ο θάνατος υγιούς 18χρονης

Ιταλία: Σε παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca αποδίδεται ο θάνατος υγιούς 18χρονης

Η Εισαγγελία της Γένοβας καταλήγει σε αυτό το συμπέρασμα στο 74σέλιδο πόρισμά της

Σε παρενέργειες του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca αποδίδεται ο θάνατος στην Ιταλία της 18χρονης Καμίλα Κανέπα, που πέθανε τις 10 Ιουνίου.

Η κοπέλα είχε άριστη κατάσταση υγείας και δεν φαίνεται να είχε υποκείμενες νόσους. Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στη Ρώμη, Κρίστιαν Μαυρής, η 74σέλιδη έκθεση της Εισαγγελίας της Γένοβας τονίζει, πως η νεαρή γυναίκα δεν είχε λάβει φάρμακα, που να αντικρούονται στον ορό. Επομένως, όπως αναφέρει η La Repubblica “η εγκεφαλική θρόμβωση με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων στο αίμα”, που προκάλεσε τον θάνατό της, “λογικά πρέπει να οφείλεται σε παρενέργειες του εμβολιασμού”.

Η έκθεση επιβεβαιώνει αυτά που διαρκώς υποστήριζαν τα μέλη της οικογένειας της άτυχης νεαρής, δηλαδή πως η ίδια ήταν υγιέστατη. Μάλιστα, η αρχική υπόθεση πως έπασχε από αιμοπεταλιοπενία, δεν επιβεβαιώθηκε, εφόσον αυτή η πληροφορία τελικά συνδέεται με συγγενικό πρόσωπο της κοπέλας και δεν αφορά την ίδια. Σύμφωνα με τους ιατρούς “στην πρώτη νοσηλεία η αντίδραση στο εμβόλιο ήταν ήδη σε εξέλιξη και θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως τέτοια”, αλλά σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτήν την φάση “μια συσχέτιση δεν ήταν εύκολη”.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας “το πρόβλημα των παρενεργειών σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα είχε ήδη επισημανθεί” από την Ιταλική Τεχνική Επιστημονική Επιτροπή, η οποία “έλεγε πώς δεν συνιστάται για άτομα κάτω των 60 ετών” και υπογράμμισε, πως στο Νοσοκομείο της Lavagna “η Καμίλα πήρε εξιτήριο (στις 3 Ιουνίου)” ενώ είχαν διαπιστώσει αιματοπεταλοπενία και φωτοευαισθησία “με τα αιμοπετάλια σε συνεχή πτώση”.

Σημειώνεται, ότι η έκθεση επισημαίνει επίσης, πώς “η κατάρτιση του ερωτηματολογίου στον κόμβο εμβολιασμού και τα βήματα που ακολούθησαν οι εμβολιαστές, έγιναν ορθά” και επίσης και στις δύο νοσηλείες, σύμφωνα με τους συμβούλους, δεν υπάρχουν “εγκληματικά σχετικές ενέργειες”.