Αναστασιάδης: Θα ενημερώσει τους ηγέτες για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας σε κυπριακή ΑΟΖ και Αμμόχωστο

Αναστασιάδης: Θα ενημερώσει τους ηγέτες για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας σε κυπριακή ΑΟΖ και Αμμόχωστο

«Η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει μια σειρά σημαντικών θεμάτων τόσο για την Ένωση όσο και για την Κύπρο»

Το ζήτημα της αύξησης «των μεταναστευτικών ροών και των πιέσεων» που δέχεται η Κύπρος αναμένεται να θέσει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Μάριο Πελεκάνο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «θα εξηγήσει, εκ νέου, πως ο βασικότερος λόγος της ασφυκτικής αυτής κατάστασης» είναι η Τουρκία, «που όχι μόνον δεν μεριμνά να αποτρέψει τη μεταναστευτική ροή προς την Κύπρο, σύμφωνα με την υποχρέωσή της που απορρέει από την Κοινή Δήλωση του 2016, αλλά τουναντίον την εργαλειοποιεί και την ενθαρρύνει». Επιπροσθέτως, ο κ. Πελεκάνος σημείωσε ότι «θα ενημερώσει επίσης για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη συνέχιση των έκνομων ενεργειών των κατοχικών δυνάμεων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου».

Ειδικότερα, ο Μάριος Πελεκάνος ανέφερε ότι «η ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου περιλαμβάνει μια σειρά σημαντικών θεμάτων τόσο για την Ένωση όσο και για την Κύπρο, όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση των τιμών της ενέργειας και η προσπάθεια που καταβάλλεται για στήριξη των πολιτών και των επιχειρήσεων, οι εξωτερικές πτυχές του μεταναστευτικού ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης μεταναστών από τρίτες χώρες, η κατάσταση αυτή τη στιγμή αναφορικά με την πανδημία κορονοϊού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΕΕ, τα εμπορικά ζητήματα αλλά και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής».

«Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει, μεταξύ άλλων, τους ομολόγους του για τα μέτρα που έχει λάβει η Κύπρος σε συνέχεια της αύξησης των τιμών της ενέργειας αλλά και του ηλεκτρισμού, και θα συζητηθεί ο τρόπος που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση και μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού αλλά και της ενέργειας τους επόμενους μήνες» συμπλήρωσε όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επιπροσθέτως, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «ένα άλλο, καίριας σημασίας, θέμα που θα θέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφορά στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών και των πιέσεων που δέχεται η Κύπρος, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ροών να διέρχεται παράνομα μέσω της Πράσινης Γραμμής. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εξηγήσει, εκ νέου, πως ο βασικότερος λόγος της ασφυκτικής αυτής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε είναι η Τουρκία, που όχι μόνον δεν μεριμνά να αποτρέψει τη μεταναστευτική ροή προς την Κύπρο, σύμφωνα με την υποχρέωσή της που απορρέει από την Κοινή Δήλωση του 2016, αλλά τουναντίον την εργαλειοποιεί και την ενθαρρύνει. Θα συζητήσει επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την πρακτική αρωγή της ΕΕ -αλλά και των εταίρων μας- για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης».

«Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει εκτενώς τους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, για όλες τις εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό.

Πιο συγκεκριμένα, θα ενημερώσει για τα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντησή του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον γγ των ΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στη Νέα Υόρκη, αλλά και για την καθυστέρηση που παρατηρείται στο διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου. Θα ενημερώσει επίσης για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τη συνέχιση των έκνομων ενεργειών των κατοχικών δυνάμεων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου» ανέφερε.

Τέλος, ο Νίκος Αναστασιάδης «θα ενημερώσει για την απόφαση του ψευδοκράτους να παραχωρήσει έκταση γης, ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων, στο Ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα προς τον κατοχικό στρατό η οποία, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα, αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθεί για την υλοποίηση των πλάνων της Τουρκίας για δημιουργία ναυτικής βάσης» υπογράμμισε ο κ. Πελεκάνος.