Χάος στη Συρία: 13 νεκροί σε βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό

Χάος στη Συρία: 13 νεκροί σε βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό

Βομβαρδισμός της Ιντλίμπ από το συριακό στρατό με 13 νεκρούς

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβιστική επίθεση στη Δαμασκό με στόχο ένα στρατιωτικό λεωφορείο, τη σημαντικότερη εδώ και χρόνια επίθεση αυτού του είδους στη συριακή πρωτεύουσα, μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

«Γύρω στις 6:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σήμερα το πρωί, κατά τη διέλευση ενός νυκτερινού στρατιωτικού λεωφορείου στην πόλη της Δαμασκού» κοντά σε μία στρατηγικής σημασίας γέφυρα, το λεωφορείο «έγινε στόχος τρομοκρατικής επίθεσης με δυο εκρηκτικούς μηχανισμούς που είχαν προσδεθεί στο λεωφορείο, με αποτέλεσμα το θάνατο δεκατεσσάρων ανθρώπων και προκαλώντας τραυματίες», μετέδωσε το SANA επικαλούμενο στρατιωτική πηγή.

Εξάλλου μια ομάδα πυροτεχνουργών του στρατού «εξουδετέρωσε ένα τρίτο εκρηκτικό μηχανισμό που έπεσε από το λεωφορείο μετά την έκρηξη», πρόσθεσε η ίδια πηγή, ενώ φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το συριακό πρακτορείο εικονίζουν διασώστες που επιθεωρούν το εντελώς απανθρακωμένο λεωφορείο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Οι εκρήξεις στη Δαμασκό είναι κάτι σπάνιο τα τελευταία χρόνια στη Συρία, ιδιαίτερα αφότου τα στρατεύματα του καθεστώτος και οι φιλοκυβερνητικές πολιτοφυλακές ανακατέλαβαν το 2018 το μεγαλύτερο προπύργιο των ανταρτών κοντά στην πρωτεύουσα.

Η επίθεση είναι η πιο πολύνεκρη που έχει γίνει στην πόλη έπειτα από εκείνη του Μαρτίου του 2017 που είχε στόχο το δικαστικό μέγαρο, είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 30 ανθρώπους και την ευθύνη γι' αυτήν είχε αναλάβει η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος.

Περίπου μία ώρα μετά την επίθεση στη Δαμασκό, ο συριακός στρατός πραγματοποίησε βομβαρδισμούς από τους οποίους σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι, οι 10 από τους οποίους άμαχοι, στην επαρχία Ιντλίμπ, το τελευταίο μεγάλο προπύργιο των τζιχαντιστών και των ανταρτών στη βορειοδυτικη Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

«Στις οκτώ το πρωί, ξυπνήσαμε με βομβαρδισμούς. Τα παιδιά είχαν τρομοκρατηθεί και έκλαιγαν, δεν ξέραμε τι να κανουμε ούτε πού να πάμε», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπιλάλ Τρίσι, πατέρας δύο παιδιών που ζει κοντά στη ζώνη που έγινε στόχος των βομβαρδισμών.

Στο νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου είδε έναν άνδρα να φωνάζει και να κλαίει δίπλα στο πτώμα ενός 10χρονου κοριτσιού.

Μια κατάπαυση του πυρός, την οποία διαπραγματεύτηκαν η Τουρκία -που υποστηρίζει τους σύρους αντάρτες- και η Ρωσία, σύμμαχος του καθεστώτος, βρίσκεται σε ισχύ στην περιοχή από το Μάρτιο του 2020, όμως διεξάγονται σποραδικές συγκρούσεις.

Στην Ιντλίμπ, που αποτελεί στόχο του καθεστώτος, κυριαρχεί η Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS), πρώην συριακός κλάδος της Αλ-Κάιντα και μεγάλος εχθρός του Ισλαμικού Κράτους.

Η επίθεση στη Δαμασκό και οι βομβαρδισμοί στην Ιντλίμπ θέτουν υπό αμφισβήτηση τη ρητορική του συριακού καθεστώτος περί τέλους του πολεμου και επιστροφής στη σταθερότητα.

Εδώ και μήνες, το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ επιχειρεί να βγάλει τη χώρα από τη διεθνή απομόνωση ώστε να επιτραπεί η ανοικοδόμηση.

Όμως η χώρα παραμένει κατακερματισμένη. Οι Κούρδοι, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, εξακολουθούν να ελέγχουν τη βορειοανατολική Συρία, ενώ άλλες ζώνες στο βορρά βρίσκονται υπό τον έλεγχο τζιχαντιστών και ανταρτών ή και των τουρκικών δυνάμεων και των σύρων βοηθητικών τους.