Κορονοϊός: Έξαρση της πανδημίας σε Ρωσία, Σερβία και Ολλανδία

Κορονοϊός: Έξαρση της πανδημίας σε Ρωσία, Σερβία και Ολλανδία

Οι ηλικιωμένοι στη Μόσχα καλούνται να μείνουν στο σπίτι για τέσσερις μήνες

Δύσκολα είναι τα πράγματα με την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε Ρωσία, Σερβία και Ολλανδία.

Οι αρχές της Μόσχας κάλεσαν σήμερα τους ηλικιωμένους να παραμείνουν στο σπίτι για τέσσερις μήνες και είπε στις επιχειρήσεις να βάλουν τουλάχιστον το 30% του προσωπικού να εργάζεται από το σπίτι, καθώς παρατηρείται αύξηση νέων κρουσμάτων και θανάτων λόγω της COVID-19 στη Ρωσία.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε στο μπλογκ του ότι μεταξύ των ατόμων που πέθαναν στην Μόσχα λόγω του κορονοϊού, το 86% ήταν ηλικιωμένοι, οι οποίοι κατά κανόνα δεν είχαν εμβολιασθεί.

Ο Σομπιάνιν είπε ότι επαναλαμβάνεται η περσινή ιστορία, όταν τον Σεπτέμβριο άρχισαν να αυξάνονται τα κρούσματα, με την έξαρση να φθάνει στην κορύφωση της τον Δεκέμβριο.

Οι νέοι κανόνες στη ρωσική πρωτεύουσα τίθενται σε ισχύ από τις 25 Οκτωβρίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της πόλης της Μόσχας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 1.015 θάνατοι, ημερήσιος αριθμός ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας και 33.740 νέα κρούσματα.

Ολλανδία Αύξηση κατά 44% στα κρούσματα

Αύξηση 44% κατέγραψαν οι νέες μολύνσεις κορονοϊού στην Ολλανδία, μέσα σε μία εβδομάδα έως σήμερα, με αποτέλεσμα πολλά νοσοκομεία στη χώρα να περικόπτουν τις υπηρεσίες τους φροντίδας άλλων ασθενειών, ώστε να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό των κρουσμάτων Covid-19.

Τα κρούσματα ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδό τους από τα τέλη Ιουλίου, στα 25.751, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία και αυξήθηκαν για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, μετά τη χαλάρωση πολλών μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στην Ολλανδία τον περασμένο μήνα.

Την ίδια ώρα, καταμετρήθηκαν 48 θάνατοι από τη νόσο covid-19, ο διπλάσιος αριθμός σε σύγκριση με την περασμένη εβδομάδα.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας, με πληθυσμό 17,5 εκατομμύρια κατοίκους, αυξήθηκαν κατά ένα πέμπτο σε σύγκριση με μία εβδομάδα νωρίτερα και ανέρχονται πλέον στα επίπεδα των αρχών Σεπτεμβρίου.

Αυτό ανάγκασε νοσοκομεία της χώρας να περικόψουν υπηρεσίες τακτικής περίθαλψης, ακυρώνοντας προγραμματισμένα χειρουργεία ή περιορίζοντας τις επεμβάσεις στα σοβαρότερα περιστατικά, ιδίως στις περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι χαμηλά, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Οι περισσότεροι που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με την Covid-19 δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε σήμερα το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ολλανδίας.

«Στις μονάδες εντατικής θεραπείας πρόκειται για τους 4 από τους 5 ασθενείς».

Σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, το 83% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Σερβία: Στο 30% ο δείκτης θετικότητας

Δραματική είναι η επιδημιολογική κατάσταση στη Σερβία όπου καθημερινά αυξάνονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού ενώ δοκιμάζεται σοβαρά το σύστημα υγείας.

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 7.664 νέα κρούσματα της Covid-19 με τον δείκτη θετικότητας να ανέρχεται στο 30,2%. Από επιπλοκές της νόσου που προκαλεί ο ιός Sars Cov-2 απεβίωσαν 57 άνθρωποι ανεβάζοντας σε 9.214 τους θανάτους από την αρχή της πανδημίας. Στα νοσοκομεία αναφοράς για τον κορονοϊό νοσηλεύονται 6.679 ασθενείς εκ των οποίων οι 274 είναι διασωληνωμένοι. Η πληρότητα στα νοσοκομεία αγγίζει το 100% ενώ εξίσου δραματική είναι η κατάσταση και στα κέντρα υγείας όπως και στα παιδιατρικά ιατρεία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που αφορούν τον μήνα Σεπτέμβριο, το 95% των ασθενών που χρειάστηκαν νοσηλεία δεν ήταν εμβολιασμένοι. Το πρόγραμμα εμβολιασμού απέτυχε πλήρως αφού μόνο το 48% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.

Οι επιδημιολόγοι μάταια προσπαθούν να πείσουν την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να επιβάλει περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανεμβολίαστων πολιτών. Όλες οι σχετικές εισηγήσεις του υγειονομικού τμήματος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας δεν έγιναν δεκτές από την κυβέρνηση για οικονομικούς αλλά και πολιτικούς λόγους μιας και το κίνημα αντιεμβολιαστών βρίσκει ανταπόκριση στην κοινωνία. Η χαλαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι αρχές την έξαρση της πανδημίας προκαλεί έντονη ανησυχία στους ειδικούς οι οποίοι εκτιμούν ότι το σύστημα υγείας θα καταρρεύσει εάν δεν ληφθούν, άμεσα, αυστηρά μέτρα για να ανακοπεί η επέλαση του ιού.