Ρωσία: Εκτός νόμου το κίνημα «Ανδρικό κράτος» που προπαγανδίζει την πατριαρχία

Ρωσία: Εκτός νόμου το κίνημα «Ανδρικό κράτος» που προπαγανδίζει την πατριαρχία

Κηρύσσει πόλεμο κατά των γυναικών και της ανεκτικότητας

Το περιφερειακό δικαστήριο Νιζεγκαρότσκι χαρακτήρισε το κίνημα «Ανδρικό κράτος» εξτρεμιστική οργάνωση και το έθεσε εκτός νόμου στη Ρωσία, μεταδίδουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, ενώ ο δημοσιογράφος του ιστότοπου Medazona μεταδίδει ότι το δικαστήριο έλαβε την απόφαση αυτή μέσα σε λίγα λεπτά.

Ο εκπρόσωπος του εισαγγελέα δήλωσε στο δικαστήριο ότι η οργάνωση «Ανδρικό κράτος» διακηρύσσει τις ιδές της πατριαρχίας και του εθνικισμού. Προσέθεσε μάλιστα ότι ο ιδρυτής της Βλαντισλάβ Ποζντνιακόφ βρίσκεται στο εξωτερικό, ενώ η οργάνωση διαθέτει οργανωτικές δομές σε 20 περιοχές της Ρωσίας, οι οποίες ασχολούνται με τον προσηλυτισμό ομοϊδεατών τους.

Με απόφαση του δικαστηρίου μπλοκαρίστηκαν τρία κανάλια στο Telegram και συγκεκριμένα το κανάλι του ιδρυτή του κινήματος Βλαντισλάβ Ποζντνιακόφ , το κανάλι του «Ανδρικού κράτους» και η ιστοσελίδα Butilka και επίσης έξι σελίδες στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte.

Την υπεράσπιση του του Ποζντνιακόφ στο δικαστήριο ανέλαβε ο δικηγόρος Τζαμπολάτ Γκαραμπάγεφ, ο οποίος επέμενε ότι πρέπει να γίνει έρευνα η οποία να αποδείκνυε αν οι οπαδοί του «Ανδρικού κράτους» δυσφημούσαν τις γυναίκες. Το δικαστήριο απέρριψε την ένσταση του δηλώνοντας ότι αυτό ήδη έχει αποδειχθεί.

Ο Γκαραμπάγεφ επέμενε επίσης στο ότι οι αστυνομικές αρχές δεν κατέθεσαν το δικό τους πόρισμα με το οποίο να αξιολογούν τη συσκευασία των φαγητών της αλυσίδας εστιατορίων Tanuki η οποία κατά την άποψη του προπαγανδίζει τις αξίες των ΛΟΑΤΚΙ.

H αστυνομία περιέγραψε την ιδεολογία του «Ανδρικού κράτους» ως ριζοσπαστική πατριαρχία με σκοπό την ανατροπή της καθεστηκυίας συνταγματικής τάξης.

Το «Ανδρικό κράτος» θεωρεί ότι οι ρωσικές αρχές έχουν ξεκινήσει γενοκτονία του ανδρικού πληθυσμού.

Στην αγωγή που κατατέθηκε από την εισαγγελία κατά του «Ανδρικού κράτους», αναφέρεται ότι το «Ανδρικό κράτος» ασχολείται με «τη δυσφήμιση των γυναικών, με τις απειλές και διώξεις κατά των γυναικών», όπως και ότι ο αρχηγός της οργάνωσης Βλαντισλάβ Ποζντνιακόφ παραπέμπεται για την καλλιέργεια εχθρότητας εναντίον των γυναικών.

Το «Ανδρικό κράτος» εμφανίζεται, επισημαίνει η Novaya Gazeta ως κίνημα υπεράσπισης δικαιωμάτων και λειτουργεί αποκλειστικά στο διαδίκτυο. Οι οπαδοί του καταφεύγουν στην δυσφήμιση των γυναικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ βάλλουν κατά των επιχειρήσεων που βασίζουν την διαφήμιση τους στις αξίες της ισότητας.

Οι οπαδοί του «Ανδρικού κράτους» είναι κατά του φεμινισμού και της ανεκτικότητας. Ο Ποζντνιακόφ το 2018 είχε καταδικαστεί για καλλιέργεια μίσους κατά των γυναικών σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή.

Το καλοκαίρι του 2021, για παράδειγμα, αναρτούσαν ψευδείς ανακοινώσεις στις οποίες έκαναν λόγο για «ναρκοθέτηση» της αλυσίδας εστιατορίων «Tanuki» επειδή έκαναν διαφημιστικές αναρτήσεις με μαύρους και με τους συμβολισμούς του ουράνιου τόξου. Τότε οι εκπρόσωποι της αλυσίδας είχαν αποταθεί στην αστυνομία εξαιτίας των επιθέσεων που είχαν δεχθεί. Επίσης άρχισαν να απειλούν την εταιρεία διανομής σούσι «Yobidoyobi», επειδή στη διαφήμιση τους είχαν έναν μαύρο άνδρα.

Εφέτος τον Ιούλιο η παρουσιάστρια του τηλεοπτικού δικτύου DOZD (το οποίο έχει χαρακτηρισθεί « ξένος πράκτορας») Άννα Μονγκαίτ είχε δηλώσει ότι δέχθηκε απειλές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά τη συνέντευξη που πήρε για την εκπομπή «Γυναίκες πάνω» από ένα ζευγάρι του ίδιου φύλου, το οποίο είχε φωτογραφηθεί για το εξώφυλλο του περιοδικού Elle. Οι οπαδοί του «Ανδρικού κράτους την αποκαλούσαν «πρόστυχη» και την προειδοποιούσαν «να κοιτάει γύρω της όταν περπατάει». Ένας μάλιστα από τους οπαδούς του «Ανδρικού κράτους» την απειλούσε ότι θα «σφάξει τα παιδιά της» και της ζητούσε να δηλώσει δημόσια συγνώμη «γιατί διαφορετικά θα αρχίσουν να έρχονται την νύχτα δώρα από το παράθυρο», βάζοντας στο μήνυμα του την υπογραφή «ΑΚ».