Μεξικό: Η δικαιοσύνη δίνει εντολή να εμβολιαστούν για την Covid-19 οι έφηβοι

Μεξικό: Η δικαιοσύνη δίνει εντολή να εμβολιαστούν για την Covid-19 οι έφηβοι

Αρκετοί ανήλικοι εμβολιάστηκαν σε όλη τη χώρα κατόπιν προσφυγών των γονέων τους σε δικαστήρια

Η μεξικανική δικαιοσύνη απαίτησε οι ομοσπονδιακές αρχές να εμβολιάσουν κατά της COVID-19 τα παιδιά ηλικίας 12 ως 17 ετών, απόφαση που η κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ δεσμεύθηκε πως θα εξετάσει με προσοχή.

Δικαστήριο της πολιτείας του Μεξικού -μιας από τις 32 της χώρας- επικαλέστηκε «το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία για την πληθυσμιακή ομάδα, στην προκειμένη υπόθεση, όλων των ανηλίκων ηλικίας μεταξύ 12 και 17 ετών», σύμφωνα με απόσπασμα της απόφασης που δημοσίευσε η μεξικανική έκδοση της εφημερίδας El País.

To δικαστήριο της Ναουκάλπαν, κοντά στην πρωτεύουσα, έλαβε την απόφαση εξετάζοντας προσφυγή για τον εμβολιασμό ανηλίκου.

«Θα αναλύσουμε τον φάκελο με μεγάλη προσοχή», ήταν η αντίδραση του υπουργού Υγείας Ούγο Λόπες Γκατέλ. Η κυβέρνηση δεν είναι κατ’ ανάγκη υποχρεωμένη να συμμορφωθεί προς την απόφαση αυτή της δικαιοσύνης.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι θα χορηγηθεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech σε ανηλίκους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή όσους έχουν συννοσηρότητες που μπορεί να οδηγήσουν στο να παρουσιάσουν βαριές μορφές της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 23.000 αιτήσεις για τον εμβολιασμό ανηλίκων στις υγειονομικές αρχές.

Αρκετοί ανήλικοι εμβολιάστηκαν σε όλη τη χώρα κατόπιν προσφυγών των γονέων τους σε δικαστήρια.

Το Μεξικό των 126 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο σε απόλυτα μεγέθη (282.773 νεκροί, εκ των οποίων 546 τις προηγούμενες 24 ώρες, επί συνόλου 3,7 εκατομμυρίων κρουσμάτων).

Ως αυτό το στάδιο, 48,8 εκατ. άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ 66,9 εκατ. έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.