Σκάνδαλο στη Γαλλία με δεκάδες θύματα βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης σε πανεπιστήμιο

Σκάνδαλο στη Γαλλία με δεκάδες θύματα βιασμού και σεξουαλικής παρενόχλησης σε πανεπιστήμιο

Στη δικαιοσύνη προσέφυγε η σχολή μηχανικών CentraleSupélec

Η διοίκηση μιας περίβλεπτης ανώτατης σχολής μηχανικών στη Γαλλία προσέφυγε στη δικαιοσύνη αφού σε μια ανώνυμη έρευνα μεταξύ των φοιτητών αποκαλύφθηκαν πάνω από 100 βιασμοί και σεξουαλικές επιθέσεις κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους 2020-21.

Αυτή η έρευνα, που διεξήχθη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μεταξύ συνολικά 2.386 σπουδαστών, κατόπιν αιτήματος της διεύθυνσης, έριξε φως σε «ιδιαίτερα ανησυχητικές καταστάσεις σεξιστικής και σεξουαλικής βίας» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η CentraleSupélec, η μεταπτυχιακή σχολή μηχανικών του πανεπιστημίου Paris Saclay.

«Λόγω της σοβαρότητας των γεγονότων που δήλωσαν οι συμμετέχοντες σε αυτήν την πρωτόγνωρη έρευνα, ο διευθυντής της σχολής Ρομέν Σουμπεϊράν αποφάσισε να ενημερώσει τη γαλλική δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, 51 γυναίκες και 23 άνδρες δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ακαδημαϊκής χρονιάς έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, 46 γυναίκες και 25 άνδρες υπέστησαν σεξουαλική επίθεση (που νοείται ως δια της βίας ή απειλής ή αιφνιδιαστική «σωματική επαφή» με τα σεξουαλικά όργανα ή τα χείλη) και 20 γυναίκες και 8 άνδρες είπαν ότι έπεσαν θύματα βιασμού, υπογραμμίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Από τους φοιτητές που είπαν ότι έπεσαν θύματα μιας τέτοιας ενέργειας, σχεδόν οι 9 στους 10 δήλωσαν ότι ο δράστης ήταν ένας συμφοιτητής τους, σύμφωνα με την σχολή που έχει την έδρα της περίπου 20 χιλιόμετρα νοτίως του Παρισιού.

«Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας μας άφησαν κατάπληκτους» ανέφερε ο διευθυντής της σχολής, δηλώνοντας ότι κανείς δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος.