Νορβηγία: Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ζευγάρι ξύλινων πέδιλων σκι, ηλικίας 1.300 ετών

Νορβηγία: Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο ζευγάρι ξύλινων πέδιλων σκι, ηλικίας 1.300 ετών

Ερωτηματικό παραμένει τι συνέβη στον ιδιοκτήτη των σκι

Ερευνητές αρχαιολόγοι στη Νορβηγία ανακάλυψαν χωμένο στους πάγους ενός βουνού και το δεύτερο ξύλινο πέδιλο σκι ηλικίας τουλάχιστον 1.300 ετών, μετά το πρώτο που είχαν βρει το 2014. Συμπλήρωσαν έτσι το αρχαιότερο στον κόσμο και πιο καλοδιατηρημένο ζευγάρι σκι.

Το δεύτερο πέδιλο, που έχει μήκος 187 εκατοστών και πλάτος 17 εκατοστών, δεν είναι πανομοιότυπο με το πρώτο, καθώς είναι 17 εκατοστά μακρύτερο και δύο εκατοστά πλατύτερο. Βρέθηκε σε απόσταση μόλις πέντε μέτρων από εκεί που είχε ανακαλυφθεί το πρώτο προ επταετίας. Η ανακάλυψη του στο όρος Ντιγκερβάρντεν, στο εθνικό πάρκο Ραινχάιμεν στο Νόρντμπεργκ, μια περιοχή πλούσια σε άλλα αρχαιολογικά ευρήματα στο παρελθόν, κατέστη εφικτή χάρη στο λιώσιμο των πάγων εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Απομεινάρια από πέδιλα σκι και βραχογραφίες παρέχουν ενδείξεις ότι σκι χρησιμοποιούνταν ήδη πριν 8.000 χρόνια, σύμφωνα με το «Science» και τη «Daily Mail», αλλά πότε έως τώρα δεν είχε βρεθεί ένα σχεδόν άθικτο ζεύγος. Εκτιμάται ότι τα προϊστορικά σκι χρησιμοποιούνταν για τις μετακινήσεις τον χειμώνα και έφεραν ίχνη συχνών επισκευών, που σημαίνει ότι μάλλον θεωρούνταν πολύτιμα για να αντικαθίστανται με το παραμικρό. Κάθε ένα από τα χειροποίητα πέδιλα που βρέθηκαν, διέθετε μια τρύπα από όπου ήταν περασμένο ένα δερμάτινο λουρί.

Ερωτηματικό παραμένει τι συνέβη στον ιδιοκτήτη των σκι. Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι είχε βγει για κυνήγι και τα έχασε μέσα σε μια χιονοθύελλα ή κάποιο ατύχημα τον τραυμάτισε τόσο που δεν μπορούσε να επιστρέψει πίσω. Αν ισχύει το δεύτερο, τότε δεν αποκλείεται να βρεθεί και ο σκελετός του κάτω από τους πάγους.