Forbes: Να ποιοι είναι οι πιο δυνατοί μεγιστάνες των ΗΠΑ για το 2021 – Στην κορυφή ο Μπέζος

Forbes: Να ποιοι είναι οι πιο δυνατοί μεγιστάνες των ΗΠΑ για το 2021 – Στην κορυφή ο Μπέζος

Το αμερικανικό περιοδικό έβγαλε την λίστα με τους 400 πλουσιότερους της χώρας την τρέχουσα χρονιά

Για τους περισσότερους ανθρώπους του πλανήτη ο τελευταίος ενάμιση χρόνος είναι πολύ δύσκολος, όμως αυτό δεν συμβαίνει γι' όλους. Κάποιοι αύξησαν την περιουσία τους, όπως φαίνεται και από την λίστα που δημοσίευσε το περιοδικό Forbes με τους 400 πλουσιότερους ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Όπως σημειώθηκε στον ΣΚΑΪ, η περιουσία των 400 πλουσιότερων Αμερικανών της λίστας του Forbes αυξήθηκε κατά 40% τον τελευταίο χρόνο, στα 4,5 τρισ. δολάρια, από 3,2 τρισ. δολάρια πέρυσι. Σχεδόν όλοι είναι πλουσιότεροι από ό, τι πριν από ένα χρόνο. Η συνολική περιουσία των 20 πρώτων στη λίστα ανέρχεται στα 1,8 τρισ. δολάρια.

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στις ΗΠΑ, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, αναδείχθηκε ο Jeff Bezos. Η περιουσία του ιδρυτή και, από τον Ιούλιο, προέδρου της Amazon, ανέρχεται στα 201 δισ. δολάρια - 22 δισ. δολάρια περισσότερα από πέρυσι. Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που η περιουσία κάποιου στη λίστα των 400 πλουσιότερων του Forbes  ανέρχεται στα 200 ​​δισ. δολάρια ή περισσότερο. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Elon Musk, με περιουσία ύψους 190,5 δισ. δολαρίων - σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τη λίστα του 2020, λόγω της τεράστιας αύξησης της τιμής των μετοχών της Tesla.

Ο Mark Zuckerberg κατέλαβε την τρίτη θέση, εξαιτίας της "εκτόξευσης" της μετοχής της Facebook κατά 63% από την περσινή λίστα. Ο Bill Gates βρίσκεται στην τέταρτη θέση καθώς για πρώτη φορά δεν βρέθηκε σε μία από τα δύο κορυφαίες θέσεις εδώ και τρεις δεκαετίες. Ο Bill και η Melinda French Gates ανακοίνωσαν τον Μάιο ότι χωρίζουν μετά από 27 χρόνια. Λίγο αργότερα, ο Bill Gates της μεταβίβασε μετοχές αξίας περίπου 5,7 δισ. δολαρίων εταιρειών όπως η Deere & Co και η Canadian Railway. Η Melinda Gates εμφανίζεται στη λίστα των 400 πλουσιότερων του Forbes για πρώτη φορά φέτος στην 158η θέση, με περιουσία ύψους 6,3 δισ. δολαρίων.

Συνολικά καταγράφηκαν 44 νεοεισερχόμενοι στη λίστα, ο πλουσιότερος από τους οποίους είναι ο 29χρονος επιχειρηματίας κρυπτονομισμάτων Sam Bankman-Fried, με περιουσία ύψους 22,5 δισ. δολαρίων. Αποτελεί το νεότερο μέλος της λίστας και τον πλουσιότερο αυτοδημιούργητο νεοφερμένο στην ιστορία της σχετικής λίστας. Δύο ανταγωνιστές - ο Brian Armstrong και ο Fred Ehrsam, οι συνιδρυτές του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase Global - μπήκαν επίσης στη λίστα για πρώτη φορά, μετά την εισαγωγή της εταιρείας στο χρηματιστήριο τον Απρίλιο. Συνολικά υπάρχουν επτά επιχειρηματίες κρυπτονομισμάτων στη λίστα- έξι περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων νέων μελών (και δίδυμων αδελφών) Cameron και Tyler Winklevoss. Ένας άλλος νεοφερμένος είναι ο R.J. Ο Scaringe, ιδρυτής της Rivian, η οποία ασχολείται με την παραγωγή ηλεκτρικών φορτηγών και SUV και έχει την Amazon και τη Ford ως επενδυτές.

Η ελάχιστη καθαρή περιουσία που απαιτείται για να εισέλθει κάποιος στη λίστα φέτος αυξήθηκε στα 2,9 δισ. δολάρια. Για τα προηγούμενα τρία χρόνια, το όριο ήταν στα 2,1 δισ. δολάρια. 51 δισεκατομμυριούχοι έχασαν την θέση τους στη λίστα, συμπεριλαμβανομένων των Donald Trump και Oprah Winfrey.

Ο αριθμός των γυναικών στη λίστα παραμένει αμετάβλητος σε σχέση με πέρυσι στις 56 - συμπεριλαμβανομένων δύο γυναικών, της Judy Love και της Lynda Resnick, οι οποίες μοιράζονται περιουσία με τους συζύγους τους. Αν και η Oprah Winfrey και η συνιδρύτρια της Gap, Doris Fisher, έχασαν τη θέση τους στη λίστα, σημειώθηκαν νέες προσθήκες, συμπεριλαμβανομένης της Melinda Gates (μετά το διαζύγιό της από τον Bill Gates) και της Miriam Adelson, κληρονόμου του συζύγου της Sheldon Adelson στην "αυτοκρατορία" καζίνο Las Vegas Sands.

Συνολικά, 282 ονόματα στη φετινή λίστα είναι αυτοδημιούργητοι δισεκατομμυριούχοι - που σύμφωνα με ορισμό του Forbes αυτό σημαίνει ότι είναι επιχειρηματίες που είτε δημιούργησαν μια εταιρεία (όπως ο Jeff Bezos που ίδρυσε την Amazon) είτε προσλήφθηκαν από κάποιον για να βοηθήσει στην ανάπτυξή της (όπως η Meg Whitman, ο οποία ήταν διευθύνουσα σύμβουλος της Ebay για μια δεκαετία, αρχής γενομένης από το 1998, και απέκτησε ύστερα μετοχές της εταιρείας) - και όχι κληρονόμοι. 61 άτομα στη λίστα κληρονόμησαν την περιουσία τους και άλλοι 57 κληρονόμησαν περιουσίες και στη συνέχεια έπαιξαν ρόλο στην αύξησή τους.

Η Καλιφόρνια μετράει τις περισσότερες συμμετοχές στη λίστα των 400 πλουσιότερων του Forbes από οποιαδήποτε άλλη πολιτεία - γεγονός που διατηρείται τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια - αν και μειώθηκε ο αριθμός τους φέτος σε 89 από 100 στη περσινή λίστα. Μερικοί, όπως ο Elon Musk και ο Larry Ellison, έφυγαν από την πολιτεία τον τελευταίο χρόνο ενώ άλλοι, όπως ο Gordon Getty, ο συνιδρυτής του Twitter, Evan Williams και ο συνιδρυτής της Uber, Travis Kalanick, βγήκαν εκτός λίστας φέτος. Η Νέα Υόρκη έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό συμμετεχόντων στη λίστα με 67, ενώ ακολουθεί το Τέξας με 37 και η Φλόριντα με 36.

Ο πιο ηλικιωμένος της λίστας είναι ο Ted Lerner, ο οποίος θα κλείσει τα 96 χρόνια στα μέσα Οκτωβρίου. Δύο άλλα άτομα 95 ετών, οι Alice Schwartz και David Gottesman, θα κλείσουν τα 96 χρόνια το 2022. Εκτός από τον 29χρονο νεοφερμένο Sam Bankman-Fried, 14 άλλα άτομα στη λίστα είναι κάτω των 40 ετών.

Τι είναι αυτό όμως που δεν σημείωσε αύξηση; Είναι η γενναιοδωρία των 400 μελών της λίστας του Forbes. Ο αριθμός των 400 μελών που δώρισαν πάνω από το 20% της καθαρής περιουσίας τους μειώθηκε από 10 σε 8 σε σχέση με την περσινή λίστα, ενώ εκείνοι που δώρισαν λιγότερο από το 1% του πλούτου τους αυξήθηκε από 127 σε 156.

Η λίστα με τους 20 πλουσιότερους

1. Jeff Bezos - Περιουσία $201 δισ. - Πηγή εισοδήματος Amazon
2. Elon Musk - Περιουσία $190,5 δισ. - Πηγή εισοδήματος Tesla, SpaceX
3. mark Zuckerberg - Περιουσία $134,5 δισ. - Πηγή εισοδήματος Facebok
4. Bill Gates - Περιουσία $134 δισ. - Πηγή εισοδήματος Microsoft
5. Larry Page - Περιουσία $123 δισ. - Πηγή εισοδήματος Google
6. Sergey Brin - Περιουσία $118,5 δισ. - Πηγή εισοδήματος Google
7. Larry Ellison - Περιουσία $117,3 δισ. - Πηγή εισοδήματος software
8. Warren Buffett - Περιουσία $102 δισ. - Πηγή εισοδήματος Berkshire Hathaway
9. Steve Ballmer - Περιουσία $96.5 δισ. - Πηγή εισοδήματος Microsoft
10. Michael Bloomberg - Περιουσία $70 δισ. - Πηγή εισοδήματος Bloomberg LP
11. Jim Walton - Περιουσία $68,8 δισ. - Πηγή εισοδήματος Walmart
12. Alice Walton - Περιουσία $67,9 δισ. - Πηγή εισοδήματος Walmart
13. Rob Walton - Περιουσία $67,6 δισ. - Πηγή εισοδήματος Walmart
14. Phil Knight & family - Περιουσία  $59,9 δισ. -  Πηγή εισοδήματος Nike
15. MacKenzie Scott - Περιουσία $58,5 δισ. - Πηγή εισοδήματος Amazon
16. Charles Koch - Περιουσία $51 δισ. - Πηγή εισοδήματος Koch Industries
16. Julia Koch & family - Περιουσία $51 δισ. - Πηγή εισοδήματος Koch Industries
18. Michael Dell - Περιουσία $50,1 δισ. - Πηγή εισοδήματος Dell computers
19. Stephen Schwarzman - Περιουσία $37,4 δισ. - Πηγή εισοδήματος investments
20. Len Blavatnik - Περιουσία $36,7 δισ. - Πηγή εισοδήματος music, chemicals