Βρετανία: Ακτιβιστές προκάλεσαν χάος στους δρόμους του Λονδίνου

Βρετανία: Ακτιβιστές προκάλεσαν χάος στους δρόμους του Λονδίνου

Διαμαρτυρία για την κλιματική αλλαγή

Ακτιβιστές κατά της κλιματικής αλλαγής απέκλεισαν σήμερα μεγάλους δρόμους στο Λονδίνο, προκαλώντας τεράστια μποτιλιαρίσματα και χάος την ώρα αιχμής στην πρωτεύουσα της Βρετανίας στην πιο πρόσφατη από μια σειρά από τέτοιου είδους δράσεις διαμαρτυρίας που προκαλούν αναστάτωση στην κυκλοφορία, τις οποίες υπουργοί δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν.

Περίπου 50 ακτιβιστές της Insulate Britain, η οποία ζητά από την βρετανική κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα μονώσει 29 εκατομμύρια σπίτια, απέκλεισαν πολυσύχναστους δρόμους της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της σήραγγας Blackwall Tunnel στο ανατολικό Λονδίνο και γέφυρας στον Τάμεση στο νοτιοδυτικό τμήμα της βρετανικής πρωτεύουσας.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι προέβη σε 38 συλλήψεις για παρακώλυση της κυκλοφορίας σε αυτοκινητόδρομο και συνωμοσία με στόχο τη δημόσια όχληση. Η σημερινή ήταν η 11η δράση αυτού του είδους στην οποία προβαίνει η οργάνωση αυτή τις τελευταίες εβδομάδες, έπειτα από παρόμοιες ενέργειες κατά τις οποίες ακτιβιστές της είχαν αποκλείσει τον πολυσύχναστο περιφερειακό αυτοκινητόδρομο του Λονδίνου Μ25 και δρόμους στο λιμάνι του Ντόβερ.

Η κυβέρνηση, η οποία έχει ήδη ζητήσει να εκδοθούν ασφαλιστικά μέτρα για να αποτραπούν οι δράσεις αυτού του είδους, ανακοίνωσε την Κυριακή ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση της τρέχουσας νομοθεσίας για να αυξήσει τις ποινές για την παρακώλυση κυκλοφορίας σε αυτοκινητόδρομο ώστε να επιβάλλονται πρόστιμα απεριόριστου ύψους, φυλάκιση έξι μηνών, ή και τα δύο, στους παραβάτες.

"Οι τελευταίες εβδομάδες έδειξαν ότι η αστυνομία χρειάζεται ισχυρότερες εξουσίες για να αντιμετωπίζει αυτούς που αποκλείουν παράνομα αυτοκινητόδρομους", δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς. "Δεν θα μείνουμε άπραγοι την ώρα που οι αυτοκινητιστές βρίσκονται σε ομηρία".

Η Insulate Britain ανακοίνωσε ότι η δράση της θα συνεχιστεί παρά ταύτα. "Φοβόμαστε περισσότερο αυτό που θα συμβεί όταν η κλιματική κρίση προκαλέσει την κατάρρευση του νόμου και της τάξης από τα ασφαλιστικά μέτρα και την φυλακή", δήλωσε εκπρόσωπος της οργάνωσης. "Η κυβέρνηση βάζει στόχο εμάς κι όχι αυτό που έρχεται. Πρέπει να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα", σημείωσε.