ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν πάει Παρίσι για να «σβήσει» την κρίση με τη Γαλλία

ΗΠΑ: Ο Μπλίνκεν πάει Παρίσι για να «σβήσει» την κρίση με τη Γαλλία

Ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στη γαλλική πρωτεύουσα

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα μεταβεί στο Παρίσι την προσεχή εβδομάδα για να συναντήσει Γάλλους αξιωματούχους, ανακοίνωσε σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τη διπλωματική κρίση που προκάλεσε η ακύρωση από την Αυστραλία σημαντικού συμβολαίου για την απόκτηση γαλλικών υποβρυχίων.

Ο Μπλίνκεν θα βρίσκεται στο Παρίσι από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη για να συμμετάσχει στη σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και θα "συναντήσει επίσης τους Γάλλους ομολόγους του προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες για την ενίσχυση της ζωτικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Γαλλίας για σειρά θεμάτων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις.

Θα συζητήσουν κυρίως για την "ασφάλεια της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού" αλλά και για την "κλιματική κρίση, την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία της Covid-19, την υπερατλαντική σχέση και τη συνεργασία με τους συμμάχους μας και εταίρους ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να αδράξουμε τις ευκαιρίες στο παγκόσμιο επίπεδο", πρόσθεσε ο Πράις.

Από το Παρίσι, ο Άντονι Μπλίνκεν θα επισκεφθεί στη συνέχεια στο Μεξικό, στο πρώτο του ταξίδι στη γειτονική αυτή χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, υπογραμμίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Τον περασμένο μήνα, η ακύρωση από την Αυστραλία συμβολαίου που αφορούσε την αγορά δώδεκα γαλλικών υποβρυχίων αξίας 55 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να αγοράσει αμερικανικά πυρηνοκίνητα πλοία, προκάλεσε την οργή της Γαλλίας.

Το Παρίσι κατηγόρησε τις ΗΠΑ για προδοσία και ανακάλεσε για λίγο τον πρεσβευτή της στην Ουάσινγκτον για διαβουλεύσεις.

Η διπλωματική κρίση φάνηκε να κατευνάζεται μετά την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Εμανουέλ Μακρόν την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Αμερικανός πρόεδρος παραδέχτηκε ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να έχουν επικοινωνήσει καλύτερα με τον επί μακρόν σύμμαχό τους.