ΗΠΑ: Ένοχος για σεξουαλικά εγκλήματα κρίθηκε από δικαστήριο ο διάσημος τραγουδιστής Ρ. Κέλι

ΗΠΑ: Ένοχος για σεξουαλικά εγκλήματα κρίθηκε από δικαστήριο ο διάσημος τραγουδιστής Ρ. Κέλι

Ο Αμερικανός σταρ καταδικάστηκε για εμπορία ανθρώπων και σεξουαλική κακοποίηση

Ένοχος για εμπορία ανθρώπων με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση κρίθηκε από δικαστήριο του Σικάγο ο Αμερικανός τραγουδιστής Ρ. Κέλι.

Ο σταρ, ο οποίος δήλωσε αθώος, κατηγορείτο από έξι άτομα ότι κακοποιούσε γυναίκες και παιδιά εδώ και δύο δεκαετίες. Η ποινή θα εκδοθεί στις 4 Μαΐου. Εννέα γυναίκες και δύο άνδρες, κατέθεσαν στην πολύκροτη δίκη και περιέγραψαν την βία και τον εξευτελισμό που βίωσαν. Σύμφωνα με το BBC, το δικαστήριο xρειάστηκε εννέα ώρες σε διάστημα δύο ημερών για να καταλήξουν στην ετυμηγορία.

Οι ένορκοι της δίκης (επτά άνδρες και πέντε γυναίκες), διαπίστωσαν ότι συνεργάτες και υπάλληλοί του, τον βοηθούσαν να γνωρίζει κορίτσια με σκοπό την ικανοποίηση των σεξουαλικών του ορέξεων και να τα κρατά υπάκουα και ήσυχα σε δωμάτια ξενοδοχείων ή σε στούντιο ηχογράφησης, κάτι που ισοδυναμεί με «εγκληματική οργάνωση». Τα ανάγκαζε να τρώνε ή να χρησιμοποιούν την τουαλέτα όποτε ήθελε εκείνος και να τον αποκαλούν «μπαμπά».

Οι συνήγοροί του, από την άλλη πλευρά, επιχείρησαν να παρουσιάσουν τα θύματα ως μια ομάδα που ήθελε να εκμεταλλευτεί τη φήμη του και να επωφεληθούν από το κίνημα #MeToo. «Είμαι έτοιμη να αρχίσω να ζω τη ζωή μου χωρίς φόβο και σιγά σιγά να επουλωθούν οι πληγές μου», πρόσθεσε μία μάρτυρας κατηγορίας.

Η δικηγόρος Γκλόρια Άλρεντ δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Ασκώ τη δικηγορία εδώ και 47 χρόνια, και έχω ασχοληθεί με πολλά σεξουαλικά “αρπακτικά”. Ο κύριος Κέλι είναι ο χειρότερος». Σε συνέντευξη Τύπου έξω από το δικαστήριο η εισαγγελέας είπε ότι η απόφαση αυτή θέλει να στείλει ένα μήνυμα σε όλους τους ισχυρούς άνδρες: «Όσος χρόνος και αν περάσει, το μακρύ χέρι του νόμου θα σας προλάβει ».

Η ετυμηγορία έρχεται 13 χρόνια αφότου ο Ρ. Κέλι είχε βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες παιδικής πορνογραφίας και είχε αθωωθεί μετά από δίκη στην πολιτεία του Ιλινόις. Πολλές από τις καταθέσεις που ακούστηκαν στη δίκη παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο ντοκιμαντέρ του 2019 το «Surviving R. Kelly». Τα θύματα επιλέγονταν από το κοινό της συναυλίας του, ή δελεάζονταν από την προσφορά βοήθειας στην καριέρα τους μετά από συναντήσεις με τον τραγουδιστή.

Η υπόθεση της Νέας Υόρκης είναι μόνο ένα μέρος των κατηγοριών που αντιμετωπίζει ο τραγουδιστής. Έχει δηλώσει αθώος για κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης στο Ιλινόις και τη Μινεσότα. Οι ημερομηνίες για τις νέες δίκες δεν έχουν ακόμη οριστεί.