CDU: Το συντηρητικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ βυθίζεται στην κρίση

CDU: Το συντηρητικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ βυθίζεται στην κρίση

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Αρμιν Λάσετ - SZ: «Ποιος μπορεί να του δώσει να καταλάβει ότι τελείωσε;»

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις για να οικοδομήσουμε έναν συνασπισμό» με τους Πράσινους και του φιλελεύθερους του FDP, δήλωσε ο χαμηλής δημοτικότητας υποψήφιος καγκελάριος, πρώην δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, γνωρίζοντας ότι η πολιτική του καριέρα θα τελειώσει αν αναγνωρίσει ότι ηττήθηκε.

Το συντηρητικό κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ βυθίζεται στην κρίση, καθώς υψώνονται φωνές που ζητούν την παραίτηση του Αρμιν Λάσετ μετά τη συντριβή στις βουλευτικές εκλογές, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την προοπτική διεκδίκησης εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Υποψήφιος καγκελάριος των Χριστιανοδημοκρατών, που βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό με μία εκλογική επίδοση κάτω του 30% για πρώτη φορά μετά το 1949, ο Αρμιν Λάσετ αρνείται ωστόσο να παραδεχθεί την ήττα και να εγκαταλείψει την ιδέα να διαδεχθεί την Αγγελα Μέρκελ στην καγκελαρία.

«Τελεία και παύλα»

Ο άνθρωπος που έχει την φήμη ότι πέφτει από ψηλά και στέκεται όρθιος πιστεύει ότι θα μπορέσει να αρπάξει την ευκαιρία αν οι Σοσιαλδημοκράτες αποτύχουν να συμφωνήσουν με τους Πράσινους και τους Ελεύθερους Δημοκράτες, κόμμα της δεξιάς με ένα πολιτικό πρόγραμμα που απέχει πολύ από το πρόγραμμα των οικολόγων.

Ομως, ο Αρμιν Λάσετ βλέπει από την Κυριακή τους δικούς του να στρέφονται εναντίον του.

«Ποιος μπορεί να δώσει στον Αρμιν Λάσετ να καταλάβει ότι τελείωσε; Η αμεριμνησία με την οποία προσπαθεί να κρύψει την πολιτική του αποτυχία είναι ανησυχητική», γράφει σήμερα η Süddeutsche Zeitung.

Η πρώτη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών σήμερα το απόγευμα κινδυνεύει να μεταβληθεί σε δικαστήριο κατά του υποψήφιου καγκελάριου που ενσαρκώνει την συρρίκνωση κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες από τις εκλογές του 2017. Ηδη τότε η εκλογική επίδοση είχε θεωρηθεί απογοητευτική όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οι εχθροπραξίες ξεκίνησαν από τον πρόεδρο της Σαξωνίας Μίχαελ Κρέτσμερ: «οι ψηφοφόροι είπαν ξεκάθαρα "η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση δεν είναι η πρώτη επιλογή μας". Αν κάνουμε σαν να μην συμβαίνει τίποτε, θα οδηγηθούμε στην καταστροφή», προειδοποίησε ο ηγέτης του κρατιδίου αυτού της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που ηττήθηκε την Κυριακή από την άκρα δεξιά της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AFD).

«Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης», δήλωσε από την πλευρά του ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, άλλος βαρώνος της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU).

«Χάσαμε. Τελεία και παύλα», δήλωσε ο επικεφαλής της νεολαίας της CDU Τίλμαν Κούμπαν.

Απέναντι σε αυτό το κύμα δυσαρέσκειας, ο Αρμιν Λάσετ αναγκάσθηκε να παραδεχθεί ότι η CDU, ένα από τα παλαιότερα κόμματα της Ευρώπης, στην εξουσία εδώ και 16 χρόνια, έχει ανάγκη «ανανέωσης» σε όλα τα κλιμάκια.

Αναγκάσθηκε επίσης να σχετικοποιήσει λίγο τις θέσεις του για τον μελλοντικό κυβερνητικό συνασπισμό λέγοντας πλέον ότι «κανένα κόμμα δεν διαθέτει καθαρή εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση», ούτε η CDU, ούτε το SPD.

Γκαφατζής υποψήφιος

Ομως, ο μετριασμός του τόνου δεν ήταν αρκετός για να αμβλύνει και την πίεση γύρω από το Αρμιν Λάσετ. Αντιθέτως.

Ακόμη και ένα από τα βασικά στηρίγματα του Λάσετ στους κόλπους του κόμματος, ο έμπειρος επικεφαλής της Εσσης Φόλκερ Μπουφιέ, εγκατέλειψε τον προστατευόμενό του αναγνωρίζοντας ότι η συντηρητική ένωση δεν μπορεί να έχει την φιλοδοξία να ηγηθεί της κυβέρνησης.

Αλλος τοπικός ηγέτης της CDU, ο Ντάνιελ Γκύντερ, πήρε επίσης αποστάσεις από τον γκαφατζή υποψήφιο, που δεν αποτέλεσε και ατού για την παράταξή του κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Πολλοί βουλευτές ζήτησαν ορθά κοφτά την παραίτηση του Λάσετ, αρχιτέκτονα μίας αποτυχημένης προεκλογικής εκστρατείας, παρά την ανάμειξη της Αγγελα Μέρκελ στην τελική της ευθεία.

«Θα ήθελα να υπάρξει συνειδητοποίηση. Χάσατε, δείξτε ευθυκρισία, αποφύγετε να προκαλέσετε κι άλλη βλάβη στην CDU και παραιτηθείτε», συνοψίζει η νεαρή βουλευτής της Ρηνανίας-Παλατινάτου Ελεν Ντεμούτ.

Η γερμανική κοινή γνώμη μοιάζει να έχει καταλήξει χωρίς αμφισημίες. Το 58% των πολιτών θεωρεί ότι η CDU/CSU δεν διαθέτει την «νομιμοποίηση» για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση του INsa για την Bild.

Ο Αρμιν Λάσετ φαίνεται ότι αποκρυσταλλώνει στο πρόσωπό του όλες τις αμφιβολίες και την δυσαρέσκεια: το 51% θέλει ο Αρμιν Λάσετ να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος λιγότερο από έναν χρόνο μετά την εκλογή του.