Αναστασιάδης για Κυπριακό: Δε θα αποδεχθώ την όποια λύση δεν θα προσφέρει βιωσιμότητα και ανεξαρτησία

Αναστασιάδης για Κυπριακό: Δε θα αποδεχθώ την όποια λύση δεν θα προσφέρει βιωσιμότητα και ανεξαρτησία

«Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας»

Δεν θα υποκύψουμε στις οποιεσδήποτε πιέσεις ούτε στους οποιουσδήποτε εκβιασμούς στο Κυπριακό, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαιώνοντας ότι δεν θα παρεκκλίνει από αρχές και αξίες και δεν θα αποδεχθεί την όποια λύση δεν θα προσφέρει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και ιδιαίτερα ανεξαρτησία.

Στην ομιλία του κατά το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι νιώθει συγκίνηση, που «για όγδοη χρονιά έχω την τύχη να είμαι ανάμεσα σε εκείνους που βοήθησαν, ύστερα από τα χρόνια της καταστροφής, για να σταθούμε όρθιοι» αλλά και περηφάνια διότι πραγματικά πλείστοι όσοι από εσάς βρίσκεστε ως αποτέλεσμα της προσφυγιάς, στην Αμερική, διαπρέψατε, διαπρέπετε προχωρείτε και αυτό μας κάνει περήφανους πραγματικά» και προσέθεσε:

«Αλλά την ίδια ώρα δημιουργεί και την υποχρέωση σε όσους ο λαός τίμησε να τον εκπροσωπούν, να αναλάβουν τις ευθύνες που οφείλουν προς την πατρίδα, να αναλάβουν το έργο της σωτηρίας της πατρίδας. Και η εδώ παρουσία μας για όγδοη χρονιά προς αυτή την κατεύθυνση ακριβώς κινείται. Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις ως αποτέλεσμα της τουρκικής αναθεωρητικής στάσης, ως αποτέλεσμα της τουρκικής επεκτατικής συμπεριφοράς που δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο, αλλά καταγράφεται με τις ενέργειες ενάντια στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με την εισβολή στη Συρία, την επέμβαση στη Λιβύη, την επέμβαση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την ανάλογη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων του Ιράκ και όχι μόνο. Παρακολουθούμε μια τακτική και πολιτική επεκτατισμού, μια συμπεριφορά νέο-οθωμανική η οποία οδήγησε στην παρέκκλιση από το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης, όπως αυτό είχε καθοριστεί από τις Συμφωνίες Κορυφής και καταγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ. Όπως επίσης και οι όροι εντολής του ΓΓ.

Συνεπώς αυτό που σήμερα έπραξα δεν ήταν παρά το ελάχιστο που θα μπορούσα, διαφωτίζοντας τη διεθνή κοινή γνώμη για το ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι ύπαρξης του Κυπριακού, διότι, δυστυχώς, όσο ο χρόνος περνά, όσο τα συμφέροντα κάποιων το υπαγορεύουν, παραγνωρίζονται τα εγκλήματα που διέπραξε η Τουρκία είτε στην Κύπρο είτε αλλού. Και αυτό που έλεγα το πρωί (στην ομιλία στη Γενική Συνέλευση) είναι ότι ο θύτης προσποιείται και προσπαθεί να πείσει ότι είναι το θύμα. Έπρεπε κάποια πράγματα να λεχθούν και πρέπει κάποια πράγματα να λέγονται, και μεταξύ αυτών είναι το σημαντικότερο: Να μην υποκύψουμε στις οποιεσδήποτε πιέσεις, να μην υποκύψουμε στους οποιουσδήποτε εκβιασμούς. Έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε τις αρχές και αξίες του διεθνούς οργανισμού που μας προστατεύουν. Είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ και πρέπει να σεβόμαστε τις αρχές και αξίες της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Το πιο σημαντικό είναι ότι, δεν μπορεί να είμαστε λιγότερο Έλληνες από ό,τι οι πρόγονοι μας, από εκείνους που γνώριζαν ότι είναι μέσα από αγώνες που κερδίζεται η ελευθερία. Και είναι σημαδιακό το γεγονός ότι φέτος γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, τότε που το υπόδουλο γένος, ένα ανύπαρκτο εν τη ουσία κράτος, αλλά με τους Έλληνες εν ζωή, με την ψυχή των Ελλήνων έγινε κατορθωτό να έχουμε τη σημερινή Ελλάδα για την οποία όλοι είμαστε περήφανοι. Το ίδιο συνέβη και με την Κύπρο. Η επανάσταση του ‘55-‘59 οδήγησε στην αποτίναξη του αποικιακού ζυγού, οδήγησε στη δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας, μια χώρα για την οποία, παρά το μέγεθος της, νιώθουμε περήφανοι για τον ρόλο που διαδραματίζει είτε μέσα στην Ευρώπη είτε γενικότερα στην περιοχή. Αυτή τη χώρα θα την προστατεύσουμε με κάθε τρόπο, όχι παραγνωρίζοντας τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας, αλλά παραγνωρίζοντας τις αξιώσεις και τη βουλιμία των Τούρκων, του κ. Ερντογάν και των όσων τον ακολουθούν.

Θέλω να σας βεβαιώσω πως δεν θα παρεκκλίνω από αρχές και αξίες, πως δεν θα αποδεχθώ την όποια λύση δεν θα προσφέρει λειτουργικότητα, βιωσιμότητα και ιδιαίτερα ανεξαρτησία. Αυτά δεν παραβλάπτουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Εκείνο που παραβλάπτει τα συμφέροντα του συνόλου των Κυρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι η εξάρτηση ή η διχόνοια, αποδοχή εξάρτησης της Κύπρου από την Τουρκία ή οποιαδήποτε ξένη δύναμη».