Μαρόκο: Καταδίκη είκοσι ετών σε 11 άνδρες για απαγωγή και βιασμό 17χρονης

Μαρόκο: Καταδίκη είκοσι ετών σε 11 άνδρες για απαγωγή και βιασμό 17χρονης

Σε άλλους δύο δόθηκε ποινή 3 ετών

Σε ποινές κάθειρξης 20 ετών ο καθένας καταδικάστηκαν σήμερα οι έντεκα από τους άνδρες που κατηγορούνταν για την αρπαγή και τον ομαδικό βιασμό μιας ανήλικης στο Μαρόκο.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο το καλοκαίρι του 2018 και έγινε viral, η Χαντίτζα Οκάρου, 17 ετών τότε, αφηγήθηκε πώς την απήγαγαν, την κράτησαν έγκλειστη, την βίασαν και την βασάνισαν επί μήνες νεαροί άνδρες από το χωριό της, το Ουλάντ Αγιάντ, κοντά στο Μπένι Μελάλ, στο κεντρικό Μαρόκο.

Η μαρτυρία της έφηβης, η οποία έδειξε στην κάμερα τα σημάδια από τα τσιγάρα που έσβηναν επάνω της και τα άσεμνα τατουάζ που χάραξαν στο σώμα της οι δράστες, προκάλεσε σάλο στο βασίλειο και πολλοί ζήτησαν να σταματήσει «η κουλτούρα του βιασμού και της ατιμωρησίας».

Τρία χρόνια αργότερα, το Εφετείο του Μπένι Μελάλ καταδίκασε και τους 13 κατηγορούμενους για διάφορες κατηγορίες τον καθέναν, όπως σωματεμπορία ανηλίκου, βιασμό, σύσταση συμμορίας, απαγωγή και παράνομη κράτηση, ανέφερε ο δικηγόρος του θύματος, ο Ιμπραχίμ Χασάν. Στους 11 επιβλήθηκε ποινή κάθειρξη 20 ετών και στους δύο άλλους φυλάκιση τριών ετών, το ένα με αναστολή. Επίσης, καταδικάστηκαν να καταβάλουν αποζημίωση ύψους 200.000 ντιρχάμ (περίπου 19.000 ευρώ) στη Χαντίτζα Οκάρου, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Με βάση τη σοβαρότητα των αδικημάτων η ετυμηγορία μας φαίνεται φυσιολογική, όχι σκληρή, δεδομένου ότι η σωματεμπορία ανηλίκου τιμωρείται με κάθειρξη έως και 30 ετών», εξήγησε ο Χασάν, ο οποίος σκοπεύει να εφεσιβάλει την απόφαση. «Το θύμα λαμβάνει ακόμη θεραπεία, τα επακόλουθα όσων έζησε θα την ακολουθούν σε όλη της τη ζωή», εξήγησε.

Η απόφαση της Χαντίτζα Οκάρου να μιλήσει δημοσίως για το μαρτύριό της είναι γεγονός πολύ σπάνιο στη συντηρητική κοινωνία του Μαρόκου. Πολύ συχνά τα θύματα βιασμού σιωπούν, από φόβο ότι θα υποστούν αντίποινα ή για να μην σπιλώσουν την τιμή της οικογένειας.