Ρωσία-εκλογές: «Κλίμα εκφοβισμού» διαπιστώνει η ΕΕ – «Ακέραιες» τις χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο

Ρωσία-εκλογές: «Κλίμα εκφοβισμού» διαπιστώνει η ΕΕ – «Ακέραιες» τις χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο

Εκ διαμέτρου αντίθετες οι εκτιμήσεις των δύο πλευρών

Την απουσία διεθνών παρατηρητών στις βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία, αλλά και το «κλίμα εκφοβισμού», κατήγγειλε σήμερα η ΕΕ.

Ερωτηθείς για τις εκλογές στη Ρωσία, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης προς τον Τύπο, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο, είπε ότι ενόψει των εκλογών αυτών, η ΕΕ παρατήρησε μια ατμόσφαιρα εκφοβισμού, ενάντια σε όλες τις ανεξάρτητες επικριτικές φωνές και πως οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν χωρίς «αξιόπιστους» διεθνείς παρατηρητές.

Ο Πίτερ Στάνο εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της ΕΕ για το ότι η Ρωσία απέτρεψε την ανάπτυξη ανεξάρτητων διεθνών παρατηρητών. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι από αναφορές τοπικών ανεξάρτητων παρατηρητών κατά τη διάρκεια των εκλογών, υπάρχουν ενδείξεις καταπίεσης σε πολιτικούς της αντιπολίτευσης, σε οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, σε ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε ανεξάρτητα ΜΜΕ και σε δημοσιογράφους, τονίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

«Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό της επιλογής που είχε ο ρωσικός λαός και περιόρισε επίσης την ικανότητά του να λάβει πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον υποψήφιο και να κάνει μια τεκμηριωμένη επιλογή κατά τη διάρκεια αυτών των εκλογών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τις εκλογές στην παράνομα προσαρτημένη Κριμαία. «Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα και τους στόχους της συμφωνίας του Μινσκ και καλούμε τη Ρωσία να απέχει από ενέργειες που αντιβαίνουν στις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή», δήλωσε.

Άλλα λένε από το Κρεμλίνο

Αντίθετα, ο Ρώσος πρόεδρος εκτίμησε θετικά τις διεξαχθείσες βουλευτικές εκλογές, θεωρώντας ότι υπήρξαν διαφανείς, ανταγωνιστικές και ακέραιες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Για τον Ρώσο πρόεδρο, αναμφίβολα, το κύριο ήταν και παραμένει η ανταγωνιστικότητα, η διαφάνεια και η ακεραιότητα των εκλογών που διεξήχθησαν. Σ’ αυτό το πλαίσιο φυσικά, αξιολογούμε ιδιαίτερα θετικά την διεξαχθείσα εκλογική διαδικασία» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Σχολιάζοντας κατά παράκληση των δημοσιογράφων τα αποτελέσματα άλλων κομμάτων ο Πεσκόφ είπε : «Πράγματι, το κομμουνιστικό κόμμα βελτίωσε το ποσοστό του. Υπάρχουν νέα κόμματα, τα οποία επίσης πήγαν αρκετά καλά».

Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι, κατ’ αυτόν τον τρόπο οι ψηφοφόροι στις εκλογές εκφράζουν τις προτιμήσεις τους. «Βλέπουμε παρ' όλα αυτά ότι η κύρια προτίμηση των ψηφοφόρων είναι η 'Ενιαία Ρωσία', το κυβερνών κόμμα».