Εμβόλιο Sputnik V: «Μπλόκο» του ΠΟΥ στη διαδικασία έγκρισης – Τι διαπιστώθηκε

Εμβόλιο Sputnik V: «Μπλόκο» του ΠΟΥ στη διαδικασία έγκρισης – Τι διαπιστώθηκε

Τι πρέπει να γίνει για να «ξεπαγώσει» η διαδικασία έγκρισης του ρωσικού εμβολίου

Στο «πάγωμα» της διαδικασίας έγκρισης του ρωσικού εμβολίου Sputnik V προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επειδή δεν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές ποιότητας σε ένα από τα εργοστάσια στα οποία παράγεται το εμβόλιο, όπως δήλωσε σήμερα, Πέμπτη (16/09) ο αντιπρόεδρος του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας (PAHO) Xάρμπας Μπαρμπόσα.

«Η διαδικασία αυτή ανεστάλη επειδή κατά την διάρκεια επιθεώρησης σε ένα από τα εργοστάσια, στα οποία παράγεται το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, διαπιστώθηκε, ότι δεν τηρούνται σ’ αυτό οι ορθές πρακτικές παρασκευής» δήλωσε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ορθές πρακτικές παραγωγής (Good manufacturing practice, GMP) είναι ένα σύστημα που εγγυάται την παρασκευή του προϊόντος με βάση τις προδιαγραφές ποιότητας. Για να εγκρίνει ο ΠΟΥ το εμβόλιο κατά του κορονοϊού για επείγουσα χρήση, ο παρασκευαστής πρέπει να επιβεβαιώσει ότι οι προδιαγραφές αυτές στο εργοστάσιο τηρούνται.

Ως εκ τούτου, ο παρασκευαστής του Sputnik V πρέπει να ενημερώσει τον ΠΟΥ ότι οι παραλείψεις έχουν εξαλειφθεί και μετά από αυτό το εργοστάσιο παρασκευής θα ελεγχθεί εκ νέου.

Στα μέσα Ιουνίου οι εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ πραγματοποιήσαν επιθεώρηση σε μονάδα της «Farmastandart-UfaVita» στην οποία παράγεται το εμβόλιο Sputnik V.

Παρακαλούμε περιμένετε ...