Γερμανία: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 ετών ο πληθωρισμός

Γερμανία: Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 ετών ο πληθωρισμός

Έφτασε στο 3,9 % τον Αύγουστο

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993 μετά την επανένωση των Γερμανιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα αγαθά και οι υπηρεσίες ήταν κατά μέσο όρο 3,9% ακριβότερα τον Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η τελευταία φορά που σημειώθηκε μεγαλύτερη αύξηση των τιμών ήταν την περίοδο μετά την επανένωση της Γερμανίας, τον Δεκέμβριο του 1993, οπότε ο πληθωρισμός έφτασε το 4,3%. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι το ποσοστό πληθωρισμού ενδέχεται να αυξηθεί στο 5% τους επόμενους μήνες και να μειωθεί ξανά αισθητά από το 2022.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ένας από τους λόγους της αύξησης είναι η λήξη της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Οι οικονομολόγοι παραπέμπουν επίσης στην συνεχιζόμενη, εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στα προβλήματα των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού, για παράδειγμα για προϊόντα που χρειάζεται ο κατασκευαστικός κλάδος.