Νέα Ζηλανδία κορονοϊός: Η χώρα των 5.000.000 κατοίκων έχει καταγράψει μόλις 26 θανάτους

Νέα Ζηλανδία κορονοϊός: Η χώρα των 5.000.000 κατοίκων έχει καταγράψει μόλις 26 θανάτους

Μικρό το ποσοστό των εμβολιασμένων

Ανησυχία επικρατεί στη Νέα Ζηλανδία για τα κρούσματα κορονοϊού που έχουν παρουσιασθεί. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στο τρέχον ξέσπασμα στη Νέα Ζηλανδία αυξήθηκε στα 21 σήμερα, πάντως οι αρχές επιχείρησαν να καθησυχάσουν τους πολίτες καθώς εκτιμούν πως ο ιός ενδέχεται να μην κυκλοφορεί στην κοινότητα για πολλές ημέρες, καθώς θεωρούν ότι το αρχικό κρούσμα είναι πρόσωπο που επέστρεψε πρόσφατα από το Σίδνεϊ.

Η πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντέρν και ο Άσλι Μπλούμφιλντ, επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών, ανακοίνωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν ότι το τελευταίο 24ωρο διαγνώστηκαν 11 κρούσματα.

Σύμφωνα με την κυρία Αρντέρν, η αλληλούχηση του γονιδιώματος αποκάλυψε ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν σχεδόν πανομοιότυπη μορφή του ιού με αυτή προσώπου που επέστρεψε από το Σίδνεϊ αεροπορικώς την 7η Αυγούστου όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Το πρόσωπο αυτό διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 την 9η Αυγούστου και μεταφέρθηκε σε εγκατάσταση καραντίνας. Εισήχθη σε νοσοκομείο τη 16η Αυγούστου.

«Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη. Σημαίνει πως μπορούμε με σχετική βεβαιότητα να προσδιορίσουμε το πώς και το πότε εισήλθε ο ιός στη χώρα», συνόψισε η επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Βάσει των χρονοδιαγραμμάτων υπάρχουν ελάχιστοι, πιθανόν ένας ως δύο, κρίκοι που λείπουν (σ.σ. στην αλυσίδα μετάδοσης) από το πρόσωπο αυτό ως τα κρούσματα στο τρέχον ξέσπασμα», είπε ακόμη η κυρία Αρντέρν, σημειώνοντας πως «η περίοδος που οι μολυσμένοι άνθρωποι κυκλοφορούσαν στην κοινότητα είναι σχετικά βραχεία».

Η Νέα Ζηλανδία ήταν απαλλαγμένη από τον ιό για μήνες και δεν επέβαλε κανένα περιοριστικό μέτρο προτού η πρωθυπουργός να επιβάλει την Τρίτη εθνικό lockdown, μετά τον εντοπισμό του κρούσματος στο Όκλαντ, τη μεγαλύτερη πόλη του αρχιπελάγους.

Αν και ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει συγκριτικά μικρός, ανησυχούν τις αρχές διότι ακόμη μικρό ποσοστό του πληθυσμού –το 20%– των συνολικά 5 εκατ. Νεοζηλανδών έχει εμβολιαστεί για την COVID-19.

Χθες η κεντρική τράπεζα ανέβαλε την αναμενόμενη αύξηση των βασικών της επιτοκίων, επικαλούμενη την οικονομική αβεβαιότητα εξαιτίας του ξεσπάσματος της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που ακολούθησαν.

Η πρωθυπουργός προειδοποίησε πως αν δεν λαμβάνονταν μέτρα σε εθνική κλίμακα, η Νέα Ζηλανδία θα μπορούσε να βρεθεί στην κατάσταση της γειτονικής Αυστραλίας, όπου η ταχύτατα εξαπλούμενη παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού έχει αναγκάσει τις αρχές να επιβάλουν lockdown στη μισή χώρα.

Η Νέα Ζηλανδία επαινείται σε διεθνές επίπεδο για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο περιόρισε την πανδημία του νέου κορονοϊού στην επικράτειά της. Ως σήμερα η χώρα των πέντε εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει μόλις 26 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.