Τι κοινό έχει η Μ. Μονρόε με το Στάλιν και τον Τσόρτσιλ

Μπορεί πολλές φορές να μνημονεύουμε έναν άνθρωπο ως ιστορική προσωπικότητα, που διαμόρφωσε τον κόσμο και πολλά άλλα, όμως, όπως δείχνει νέα έρευνα, οι άνθρωποι θυμούνται πολύ διαφορετικά πρόσωπα από όσους θα περίμενε κανείς.

Διαφημιστική εταιρεία της Γερμανίας ζήτησε να μάθει από τους πολίτες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και της Αμερικής “ποιον ή ποια από τους μεγάλους ή τις μεγάλες θυμούνται”.

Και οι πολίτες του κόσμου απεφάνθησαν: τη Μαίριλιν Μονρόε, τον Ιωσήφ Στάλιν και τον Ουίνστον Τσόρτσιλ!

Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αρκετά αποκαλυπτικά. Ιστορικές προσωπικότητες που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη ιστορία και πολιτική, όπως ο Σαρλ Ντε Γκολ και ο Χάρι Τρούμαν, ή κορυφαίες μορφές των γραμμάτων και των τεχνών όπως η Βιρτζίνια Γουλφ και η Ίνγκριντ Μπέργκμαν δεν βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Μάργκαρετ Θάτσερ, Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, ο Άρθουρ Μίλερ και ο Κεμάλ Ατατούρκ οριακά κατάφεραν μια θέση στην πρώτη δεκάδα.

Από τους Αμερικανούς, αναγνωρίσιμος είναι ο πρόεδρος Φράνκλιν Ρούζβελτ και ο πατέρας Τζορτζ Μπους. Από τους Ευρωπαίους, ο Μπενίτο Μουσολίνι, η Γκρέτα Γκάρμπο και ο Γκίντερ Γκας αναγνωρίζονται από τους Δυτικούς. Ο Ισπανός δικτάτορας Φράνκο, οι πρόεδροι Φρανσουα Μιτεράν και Μπιλ Κλίντον, ούτε Καθριν Χέπμπορν δεν περιλαμβάνονται καν στην πρώτη εικοσάδα.

Στην Ασία και στην Αφρική οι αναγνωρίσιμες προσωπικότητες αλλάζουν: Μάο Τσε Τουνγκ, Ίντιρα Γκάντι και Χο Τσι Μινχ στους Ασιάτες και οι Νέλσον Μαντέλα και Καντάφι στους Αφρικάνους. Στη Λατινική Αμερική κυριαρχεί ο Τσε Γκεβάρα και τον ακολουθούν οι Φιντέλ Κάστρο και Εβίτα Περόν.

Όπως δήλωσε πηγή από τη γερμανική διαφημιστική, που έδωσε τα στοιχεία στη δημοσιότητα, τα αποτελέσματα της έρευνας θα βοηθήσουν σημαντικά τη δουλειά τους.

“Όταν διαφημίσουμε μια σόδα με την προσθήκη ότι ο Μαντελα πίνει αυτή τη σόδα, ή αν πούμε ότι ο Τσόρτσιλ κάπνιζε τέτοια ή παρόμοια πούρα, ή τέλος αν προσθέσουμε σε μια διαφήμιση ότι ο Τσε εκτιμούσε το ταλέντο του Άλφα κλπ. το διαφημιζόμενο προϊόν θα έχει μεγαλύτερη απήχηση παρά αν απλώς περιοριστούμε στη χρήση του και τα τυπικά” αναφέρει.