Το Λονδίνο θα φιλοξενήσει Αφγανούς που συνεργάστηκαν με Βρετανούς δημοσιογράφους

Το Λονδίνο θα φιλοξενήσει Αφγανούς που συνεργάστηκαν με Βρετανούς δημοσιογράφους

Απειλείται η ασφάλειά τους από τους Ταλιμπάν

Οι Αφγανοί που συνεργάστηκαν με Βρετανούς δημοσιογράφους και τώρα απειλείται η ασφάλειά τους από τους Ταλιμπάν θα μπορούν να ζητήσουν να εγκατασταθούν στη Μεγάλη Βρετανία, γράφει η εφημερίδα Times.

Τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν εκστρατεία υπέρ των Αφγανών συνεργατών τους, ώστε να μπορέσουν και αυτοί να εγκατασταθούν στη χώρα, όπως οι διερμηνείς και οι άλλοι |Αφγαοί που εργάστηκαν για τον βρετανικό στρατό. Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα μια επιστολή, την οποία υπέγραφαν όλες οι μεγάλες βρετανικές εφημερίδες αλλά και κανάλια όπως τα Sky News και ITN, στην οποία τόνιζαν ότι είναι αναγκαίο να προστατευθούν αυτοί οι άνθρωποι.

«Αναγνωρίζουμε το θάρρος των Αφγανών δημοσιογράφων και εκείνων που εργάστηκαν ακατάπαυστα για να τους στηρίξουν, στο αγώνα τους για την ελευθεροτυπία και τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε, σύμφωνα με τους Times, ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Ντόμινικ Ράαμπ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, εδώ και πολλά χρόνια το Αφγανιστάν θεωρείται ως μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες για τους δημοσιογράφους. Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) το κατατάσσουν στην 122η θέση, σε σύνολο 180 χωρών, όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου. Στις 17 Ιουλίου ένας Ινδός φωτορεπόρτερ του πρακτορείου Reuters σκοτώθηκε ενώ κάλυπτε τις μάχες μεταξύ των Ταλιμπάν και των κυβερνητικών δυνάμεων στην περιοχή Σπιν Μπόλντακ. Τον Μάιο, ένας γνωστός Αφγανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής, ο Νεμάτ Ραουάν, δολοφονήθηκε αφού οι Ταλιμπάν –οι οποίοι αρνούνται κάθε ευθύνη– εξαπέλυσαν μια ουδόλως συγκαλυμμένη απειλή απέναντι στα μέσα ενημέρωσης που «δεν καλύπτουν αντικειμενικά» τα γεγονότα.