Κορονοϊός: Αυστηρότερους κανονισμούς εισόδου στη χώρα σχεδιάζει η Γερμανία

Κορονοϊός: Αυστηρότερους κανονισμούς εισόδου στη χώρα σχεδιάζει η Γερμανία

Δεν θα εξαιρεθούν ούτε οι χώρες της ΕΕ - Ερωτηματικό τι θα ισχύει για τους εμβολιασμένους

Αρνητικό τεστ για κορονοϊό θα πρέπει να παρουσιάζουν όλοι όσοι φθάνουν στη Γερμανία από το εξωτερικό, από όλες ανεξαιρέτως τις χώρες, σύμφωνα με σχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας και αποκαλύπτουν σήμερα οι εφημερίδες του Ομίλου Funke.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υποχρέωση του τεστ θα αφορά και όσους φθάνουν με οποιοδήποτε μέσο μεταφοράς. Αυτή τη στιγμή, αρνητικό τεστ υποχρεούνται να προσκομίζουν όσοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης και μπαίνουν στη Γερμανία αεροπορικώς, προερχόμενοι από τις λεγόμενες περιοχές «υψηλού κινδύνου». Παραμένει ωστόσο αδιευκρίνιστο εάν ο νέος κανονισμός θα ισχύει και για τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν αναρρώσει από την Covid-19.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αυστηροποιήσει τους κανονισμούς εισόδου στη χώρα, ενώ, σύμφωνα με τον Όμιλο Funke, η υπουργός Δικαιοσύνης Κριστίνε Λάμπρεχτ έχει εκφράσει την αντίθεσή της στα σχέδια του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν, θεωρώντας «δυσανάλογα» τα μέτρα.

Την προοπτική διεύρυνσης της υποχρέωσης διενέργειας τεστ πριν από την είσοδο στη χώρα καλωσόρισε ο ιολόγος Μάρτιν Στούρμερ: «Βλέπουμε ήδη ότι οι ταξιδιώτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό συμβάλλουν στην αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα», δήλωσε στο ZDF. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι εμβολιασμένοι και οι αναρρώσαντες πιθανότατα θα εξαιρεθούν από τους νέους κανόνες, αλλά χαρακτήρισε μια τέτοια προσέγγιση «αμελή», διότι, όπως είπε, και αυτοί μπορούν να μολυνθούν από την παραλλαγή «Δέλτα».

Ο κ. Στούρμερ εμφανίστηκε ακόμη επιφυλακτικός σε ό,τι αφορά τις πιθανότητες να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας στη Γερμανία. Αν και η διασύνδεση των κρουσμάτων με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία θα εξασθενήσει, εξήγησε, υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία που δεν γνωρίζουμε, σχετικά με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της Covid-19.

Από σήμερα πάντως η Ισπανία και η Ολλανδία κατατάσσονται από την Γερμανία στις περιοχές «υψηλού κινδύνου», λόγω της αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού. Ο ταξιδιωτικός Όμιλος TUI ανακοίνωσε ωστόσο ότι οι περισσότεροι από τους Γερμανούς που παραθερίζουν στην Ισπανία δεν δείχνουν διάθεση να επιστρέψουν νωρίτερα από τις διακοπές τους.