Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον Λίβανο έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον Λίβανο έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης

Ο επιχειρηματίας Νατζίμπ Μικάτι έχει διατελέσει και στο παρελθόν πρωθυπουργός της χώρας

Ο πρόεδρος του Λιβάνου Μισέλ Αούν έδωσε σήμερα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον πρώην πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι, αφού οι δύο προκάτοχοί του δεν κατάφεραν να συγκροτήσουν ένα κυβερνητικό σχήμα για να ξεκινήσουν τις μεταρρυθμίσεις και να βγάλουν τη χώρα από την πρωτοφανή κοινωνικοοικονομική κρίση.

Στις υποχρεωτικές κοινοβουλευτικές διαβουλεύσεις που είχε ο Αούν, ο Μικάτι έλαβε τη στήριξη 72 βουλευτών ενώ 42 απέφυγαν να ταχθούν υπέρ του. Στις 15 Ιουλίου ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Σαάντ Χαρίρι είχε επιστρέψει την εντολή, καθώς απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση, εννέα μήνες μετά τον διορισμό του σε αυτήν τη θέση.

Ο 65χρονος Μικάτι είπε ότι στόχος του είναι να εργαστεί για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα εφαρμόσει το γαλλικό σχέδιο για τη διάσωση της χώρας. «Δεν έχω κάποιο μαγικό ραβδί και δεν μπορώ να κάνω θαύματα… αλλά έχω μελετήσει την κατάσταση για κάποιο διάστημα και έχω διεθνείς εγγυήσεις», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η κατάσταση είναι δύσκολη. Ευχαρίστησε επίσης τους βουλευτές που τον πρότειναν και εξέφρασε την ελπίδα πως όσοι δεν το έκαναν θα συνεργαστούν τελικά μαζί του για την εξεύρεση λύσεων.

Το γαλλικό σχέδιο προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών, ικανής να προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα προσελκύσουν ξένη βοήθεια, επισημαίνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Μικάτι, ένας σουνίτης πολιτικός και επιχειρηματίας, που κατάγεται από την Τρίπολη, θεωρείται σήμερα ο πλουσιότερος άνθρωπος στον Λίβανο. Το περιοδικό Forbes εκτιμά την περιουσία του στα 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Έχει αναλάβει άλλες δύο φορές την πρωθυπουργία, το 2005 και το 2011.

Ο Χαρίρι και η κοινοβουλευτική ομάδα του στήριξαν τον Μικάτι, όπως επίσης και η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ.

Σύμφωνα με τα τοπικά μμε, πριν λάβει την εντολή, ο Μικάτι δεσμεύτηκε ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση μέσα σε διάστημα ενός μήνα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...