Κορονοϊός: Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από περιοχές υψηλού κινδύνου στη Γερμανία

Κορονοϊός: Σε καραντίνα όσοι επιστρέφουν από περιοχές υψηλού κινδύνου στη Γερμανία

Παρατείνονται έως τα μέσα Σεπτεμβρίου οι κανόνες για τους ταξιδιώτες

Οι κανόνες για την καραντίνα που σχετίζονται με τον κορονοϊό κατά την είσοδο στη Γερμανία παραμένουν - σε τροποποιημένη μορφή - σε ισχύ έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν ανακοίνωσε απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία ο ισχύων κανονισμός εισόδου στην Γερμανία πρέπει να παραταθεί. Συγκεκριμένα, υποχρεώνει τους επιστρέφοντες από περιοχές αυξημένου κινδύνου να μπουν σε καραντίνα, εκτός εάν έχουν αρνητικό τεστ, έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει.

Αυστηρότεροι κανόνες εξακολουθούν να ισχύουν για όσους επιστρέφουν από περιοχές υψηλής θετικότητας ή παραλλαγών του κορονοϊού. Όποιος επιστρέφει από μια περιοχή υψηλής θετικότητας, όπως η Αίγυπτος ή η Κύπρος, προβλέπεται ότι το λεγόμενο δωρεάν τεστ μπορεί να πραγματοποιηθεί το νωρίτερο 5 ημέρες μετά την είσοδο στη χώρα.

Ωστόσο, κατά το υπουργείο Εξωτερικών ισχύουν τα εξής: «Για άτομα με προηγούμενη παραμονή σε περιοχή με υψηλή θετικότητα, τα οποία έχουν αναρρώσει και εμβολιαστεί, η καραντίνα τελειώνει επίσης αμέσως, εάν υποβάλλουν την απόδειξη ανάρρωσης ή την απόδειξη εμβολιασμού». Για άτομα που επιστρέφουν από μια περιοχή, όπου βρίσκονται σε έξαρση παραλλαγές του ιού, όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, η καραντίνα διαρκεί 14 ημέρες.

Όπως αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), τα πλήρως εμβολιασμένα άτομα θα μπορούν να τελειώσουν την καραντίνα τους πρόωρα, εάν μπορούν να αποδείξουν ότι η προστασία εμβολιασμού τους από την παραλλαγή του ιού είναι αποτελεσματική στην περιοχή που επισκέφθηκαν. Μέχρι τώρα, η καραντίνα εφαρμοζόταν αυστηρά για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως και προέρχονται από περιοχές όπου βρίσκονται σε έξαρση παραλλαγές του ιού.

Επιπλέον, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε μια καινοτομία, που θα τεθεί σε ισχύ, εάν μια περιοχή που έχει έξαρση παραλλαγών του ιού υποβαθμιστεί σε περιοχή υψηλής θετικότητας, ενόσω οι επιστρέψαντες εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα. Στην περίπτωση αυτή, θα ισχύουν για τον τερματισμό της καραντίνας οι κανόνες που ισχύουν για τις περιοχές υψηλής θετικότητας. Κατά συνέπεια θα είναι δυνατή η μείωση της υποχρέωσης απομόνωσης διάρκειας 14 ημερών. Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ όταν λήξει ο παλιός κανονισμός στις 28 Ιουλίου.

Λόγω του αυξανόμενου αριθμού λοιμώξεων, ο Σπαν προειδοποίησε, ότι εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, ο δείκτης θετικότητας στην Γερμανία θα μπορούσε να είναι ήδη 400 τον Σεπτέμβριο και 800 τον Οκτώβριο.