Δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Ουγγαρίας στην ΕΕ προτείνει το Λουξεμβούργο

Δημοψήφισμα για την παραμονή ή μη της Ουγγαρίας στην ΕΕ προτείνει το Λουξεμβούργο

Την πρόταση έκανε ο υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Άσελμπορν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν, θέτει θέμα παραμονής της Ουγγαρίας στην ΕΕ. Προτείνει σχετικό δημοψήφισμα και επειδή ο θεσμός δεν υπάρχει να εισαχθεί.

«Πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα στην ΕΕ για το αν θέλουμε να ανεχτούμε τον Όρμπαν στην Ευρώπη. Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι ένα ξεκάθαρο όχι», δήλωσε ο Άσελμπορν στο «Σπίγκελ».

«Τότε θα τελείωνε μονομιάς και η συζήτηση σχετικά με τις πολυάριθμες ποινικές διαδικασίες οι οποίες έχουν κινηθεί από την Ευωπαϊκή Ένωση κατά της ουγγρικής κυβέρνησης - συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας του άρθρου 7 αφαίρεσης του δικαιώματος ψήφου από την Ουγγαρία για παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αν και ο θεσμός των δημοψηφισμάτων στην ΕΕ δεν υπάρχει ακόμη, πρέπει να σκεφτούμε την εισαγωγή του», συμπλήρωσε ο Άσελμπορν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου δεν είναι ο πρώτος υψηλόβαθμος Ευρωπαίος πολιτικός ο οποίος θέτει θέμα παραμονής της Ουγγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω του νόμου κατά των ΛΟΑΤΚΙ. Στα τέλη Ιουνίου, ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε πρότεινε την έξοδο της Ουγγαρίας από την ΕΕ, όπως επισημαίνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ. «Η Ουγγαρία δεν έχει πλέον θέση στην ΕΕ», δήλωσε ο Ρούτε, αλλά ταυτόχρονα παραδέχθηκε: «Δεν μπορώ να τους εξαναγκάσω» να φύγουν».

Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να την εγκαταλείψουν μόνο εθελοντικά, η δυνατότητα να υποχρεωθούν να αποχωρήσουν δεν προβλέπεται από τις Ευρωπαϊκες Συνθήκες. Η ουγγρική κυβέρνηση δικαιολογεί το νόμο με την προστασία των ανηλίκων, ενώ οι επικριτές του κατηγορούν τον Όρμπαν για διάκριση σε βάρος των ομοφυλοφίλων και άλλων σεξουαλικών μειονοτήτων.

Η ΕΕ κίνησε τη «διαδικασία επί παραβάσει» κατά της Βουδαπέστης την περασμένη εβδομάδα ως απάντηση στο νόμο. Προηγουμένως, 17 κράτη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, είχαν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει άμεση δράση κατά του νόμου. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διεξαγάγει δημοψήφισμα για τον αμφιλεγόμενο νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ.