Στις Βρυξέλλες ο Χριστοδουλίδης για τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο

Στις Βρυξέλλες ο Χριστοδουλίδης για τις εξελίξεις στην Αμμόχωστο

Θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται αύριο Δευτέρα (12/7).

Σύμφωνα με το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών, στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου, υπό την ενότητα των τρεχουσών υποθέσεων, οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών θα ενημερωθούν από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κ. Ζοζέπ Μπορέλ, για την κατάσταση στο Αφγανιστάν όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς επίσης για τα επόμενα βήματα προς αντιμετώπιση της κατάστασης στο Λίβανο. Ο κ. Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει το Συμβούλιο για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό, με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, ενόψει και της εξαγγελθείσας για τις 20 Ιουλίου, παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στα κατεχόμενα.

Περαιτέρω, οι υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τις γεωπολιτικές προεκτάσεις από τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και για την πρόοδο στην ανάπτυξη της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της Ένωσης ως αξιόπιστου δρώντα στο διεθνές σύστημα, σε θέματα ασφάλειας.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, κ. Γιαΐρ Λαπίντ, σε θέματα που άπτονται των σχέσεων της ΕΕ με τη χώρα, για περιφερειακά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως και για την ειρηνευτική διαδικασία για το Μεσανατολικό.

Πριν από την έναρξη του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας στους ομολόγους του, με προσκεκλημένο τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, κ. Σάμεχ Σούκρι, κατά τη διάρκεια του οποίου αναμένεται να συζητηθούν οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αιγύπτου, καθώς και σειρά περιφερειακών και διεθνών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος.

Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να έχει σειρά επαφών, μεταξύ των οποίων και χωριστές συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, κ. Ζαν-Ιβ Λεντριάν, και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση, κ. Όλιβερ Βάρχελι, με τους οποίους θα συζητήσει, αντίστοιχα, θέματα κοινού ενδιαφέροντος.