Κορονοϊός: Μεγάλη μεταδοτικότητα σε σκύλους και γάτες από τους ιδιοκτήτες δείχνει νέα έρευνα

Κορονοϊός: Μεγάλη μεταδοτικότητα σε σκύλους και γάτες από τους ιδιοκτήτες δείχνει νέα έρευνα

Η μελέτη έδειξε ότι οι γάτες που κοιμόντουσαν στα κρεβάτια των ιδιοκτητών τους, είχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο

Νέα στοιχεία έρχονται στην επιφάνεια για τη μετάδοση του κορονοϊού στα κατοικίδια. Σχεδόν τα 2/3 των σκύλων και γατών, προσβλήθηκαν με τον κορονοϊό από τους ιδιοκτήτες τους, βάσει νέα μελέτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2021), για τους σκύλους συγκεκριμένα, περισσότερο από το 40% των κατοικίδιων έλαβαν τον κορονοϊό από τους ιδιοκτήτες τους, φορείς του ιού, όπως τονίζεται στην ΕΡΤ.

Η μελέτη έδειξε ότι οι γάτες που κοιμόντουσαν στα κρεβάτια των ιδιοκτητών τους, είχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια.

«Εάν κάποιος έχει COVID-19, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να το μεταφέρει στο κατοικίδιο ζώο του», δήλωσε ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης Dr. Dorothee Bienzle, καθηγητής κτηνιατρικής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Guelph στο Οντάριο του Καναδά.

Πάντως, οι συντάκτες της μελέτης συνιστούν στα άτομα τα οποία νοσούν, να διατηρούν απόσταση από τα κατοικίδια ζώα τους και «να τα κρατούν έξω από το δωμάτιό τους”, δήλωσε ο ίδιος.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 48 γάτες και 54 σκύλους, από 77 νοικοκυριά, για την εύρεση αντισωμάτων κατά του κορονοϊού. (Οι ιδιοκτήτες και στα 77 νοικοκυριά είχαν προηγουμένως βρεθεί θετικά στον COVID-19).

Για την εξαγωγή συμπερασμάτων, οι ιδιοκτήτες ρωτήθηκαν επίσης για το τι επαφή είχαν με τα κατοικίδια ζώα τους, όπως για παράδειγμα το εάν τα φίλησαν ή τα άφησαν να κοιμούνται στο κρεβάτι τους.

Τα ευρήματα, εξηγούν οι ειδικοί, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ιός μεταδίδεται πιθανότατα από ανθρώπους σε κατοικίδια ζώα, παρά το αντίστροφο, δεδομένου και ότι τα αδέσποτα ζώα έχουν μικρότερη επαφή με τον άνθρωπο από ό,τι τα κατοικίδια.

Επίσης τα περισσότερα κατοικίδια ζώα που είχαν αντισώματα κορονοϊού ήταν ασυμπτωματικά ή είχαν ήπια συμπτώματα, ενώ οι γάτες φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες στον COVID-19 από τους σκύλους. Πάντως, κανένα στοιχείο δεν δείχνει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στους ανθρώπους.