Η Ρωσία απελαύνει τον Εσθονό πρόξενο που συνέλαβε για κατασκοπεία

Η Ρωσία απελαύνει τον Εσθονό πρόξενο που συνέλαβε για κατασκοπεία

Ο Μαρκ Λάττε θα πρέπει να εγκαταλείψει τη χώρα εντός 48 ωρών

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε την απέλαση του Εσθονού προξένου στην Αγία Πετρούπολη, τον οποίο είχαν συλλάβει χθες άνδρες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) ανακοινώνοντας ότι συνελήφθη τη στιγμή που παρελάμβανε διαβαθμισμένα έγγραφα από Ρώσο πολίτη.

Ο πρόξενος της Εσθονίας Μαρκ Λάττε θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ρωσία εντός 48 ωρών, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ότι στην επιτετραμμένη της πρεσβείας της Εσθονίας το ρωσικό υπουργείο εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για το ότι ο πρόξενος της χώρας αυτής συνέλεγε μυστικές πληροφορίες. Χαρακτηρίζει μάλιστα κυνική τη στάση του Τάλιν στο ζήτημα αυτό, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αδιάψευστες αποδείξεις για την παράνομη δραστηριότητα του Εσθονού προξένου στην Αγία Πετρούπολη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Εσθονίας, ανακοίνωσε χθες ότι η σύλληψη του Εσθονού διπλωμάτη στην Ρωσία ήταν «στημένη» και «πρόκληση», ενώ οι κατηγορίες εναντίον του «αβάσιμες».

«Η κατηγορία ότι περιήλθαν στην κυριότητά του διαβαθμισμένα έγγραφα είναι απολύτως αβάσιμη. Πρόκειται για μια πρόκληση. Όλο το συμβάν ήταν στημένο», δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας Αάρι Λέμικ.

Η σύλληψη του Εσθονού διπλωμάτη συνιστά ένα ακόμη παράδειγμα του ότι η Ρωσία επιλέγει την αντιπαράθεση αντί να αντιστρέψει την αρνητική τάση στις σχέσεις με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Εσθονίας.