Το «πείραμα» της Ισλανδίας: Πώς πήγαν οι δοκιμές στο μοντέλο της 4ήμερης εργασίας

Το «πείραμα» της Ισλανδίας: Πώς πήγαν οι δοκιμές στο μοντέλο της 4ήμερης εργασίας

Τι προέβλεπε το πείραμα και σε τι οδήγησε

Οι δοκιμές για το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας στην Ισλανδία χαρακτηρίζονται από «αδιανόητη επιτυχία», αναγκάζοντας εργοδότες και εργαζομένους να υιοθετήσουν ευέλικτες μορφές εργασίας με μικρότερα ωράρια και κανονικές πληρωμές.

Ειδικότερα, τα δοκιμαστικά του μοντέλου αυτού διάρκεσαν από το 2015 έως το 2019, ενώ όσοι έλαβαν μέρος στο «πείραμα» πληρώνονταν μεν κανονικά, εργάζονταν όμως λιγότερες ώρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η παραγωγικότητα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα ή ακόμα και βελτιώθηκε για την πλειονότητα των εργασιακών χώρων που συμμετείχαν.

Αντίστοιχα πειράματα βρίσκονται σε εξέλιξη και σε άλλες χώρες του κόσμου, όπως στην Ισπανία και τη Νέα Ζηλανδία.

Στην Ισλανδία, τα δοκιμαστικά διαχειρίστηκε το δημοτικό συμβούλιο του Ρέικιαβικ, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, και περιλάμβαναν πάνω από 2.500 υπαλλήλους (το 1% περίπου του εργατικού δυναμικού της χώρας).

Όπως προέβλεπε το «πείραμα», το ωράριο πήγε από τις 40 ώρες τη βδομάδα στις 35 ή 36 ώρες, σύμφωνα με την Association for Sustainable Democracy (Alda) της Ισλανδίας.

Μάλιστα, οι δοκιμές αυτές ώθησαν τα συνδικάτα σε νέες διαπραγματεύσεις των συμβάσεων τους και πλέον το 86% του εργατικού δυναμικού της χώρας εργάζονται λιγότερες ώρες (με τις ίδιες απολαβές) ή θα αποκτήσουν άμεσα το δικαίωμα να το κάνουν.

Το μικρότερο ωράριο λειτούργησε ευεργετικά για τους υπαλλήλους, καθώς καταγράφηκαν μικρότερα επίπεδα εργασιακού στρες και εξάντλησης.

«Το ισλανδικό ταξίδι για μικρότερη εργασιακή εβδομάδα μας λέει ότι όχι μόνο είναι δυνατό να δουλεύεις λιγότερο στη σύγχρονη εποχή, αλλά και πως αυτή η αλλαγή είναι επίσης δυνατή», υπογράμμισε ο ερευνητής της Alda, Gudmundur Haraldsson.