Εμβόλια Pfizer και Moderna: Πόσα περιστατικά μυοκαρδίτιδας καταγράφηκαν στις ΗΠΑ

Εμβόλια Pfizer και Moderna: Πόσα περιστατικά μυοκαρδίτιδας καταγράφηκαν στις ΗΠΑ

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχουμε - Τα σημάδια

Περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας έχουν καταγραφεί σε νέους και αθλητικούς ανθρώπους μετά τον εμβολιασμό τους με εμβόλια mRNA, (σκευάσματα Pfizer και Moderna), όπως έχει γίνει γνωστό από τα τέλη Απριλίου. Οι πρώτες υγειονομικές αρχές που ανέφεραν κάτι τέτοιο, ήταν αυτές του Ισραήλ, όπου οι εμβολιασμοί είχαν προχωρήσει αρκετά κι έτσι υπήρχε μεγάλος αριθμός δεδομένων.

Ειδικότερα, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων CDC επιβεβαίωσαν ότι από τον Απρίλιο έχουν υπάρξει περισσότερες από 1.000 αναφορές για περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στις ΗΠΑ, μετά από εμβολιασμούς με σκευάσματα mRNA.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, οι αμερικανικές αρχές θεωρούν πως τα περιστατικά αυτά αποτελούν παρενέργειες των εν λόγω δύο εμβολίων, ενώ πρόκειται για αρκετά σπάνιες περιπτώσεις, με συχνότητα εμφάνισης περίπου 13 σε ένα εκατομμύριο.

Οι περισσότεροι που παρουσίασαν αυτές τις παρενέργειες ήταν έφηβοι και νεαροί. Τα περιστατικά εμφανίστηκαν συνήθως μέσα σε λίγες ημέρες από τον δεύτερο εμβολιασμό. Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές «οι περισσότεροι από τους ασθενείς που πήραν κάποια αγωγή ανταποκρίθηκαν καλά στη θεραπεία και μετά από ανάπαυση στο κρεβάτι ανάρρωσαν γρήγορα».

Εμβόλια Pfizer και Moderna: Ποιοι παράγοντες μπορεί να ενεργοποιήσουν τη μυοκαρδίτιδα

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η μυοκαρδίτιδα ή περικαρδίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή, ακόμη και απειλητική για τη ζωή κατάσταση. Αυτός ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μεγάλος εάν, για παράδειγμα, δρομείς δεν αντιληφθούν μια λοίμωξη ή δεν την πάρουν στα σοβαρά και συνεχίζουν να ασκούνται, παρόλο που θα χρειαζόταν μια περίοδο ανάπαυσης όπως για παράδειγμα αν είχαν πυρετό.

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες ενεργοποίησης είναι ιοί, και κυρίως εκείνοι του κρυολογήματος, αλλά και ιοί έρπητα ή γρίπης. Συνήθως η φλεγμονή είναι αποτέλεσμα αντίδρασης του ανοσοποιητικού στον ιό.

Τα αυτοάνοσα νοσήματα μπορούν επίσης να προκαλέσουν τέτοιες φλεγμονές, καθώς και τα φάρμακα, τα βαρέα μέταλλα και ραδιενεργές ουσίες ή τραυματισμοί. Οι μυκητιακές λοιμώξεις αποτελούν επίσης κίνδυνο, ειδικά για εκείνους που λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχουμε - Τα σημάδια

Μετά τον εμβολιασμό, οποιοσδήποτε αισθάνεται πόνο στο στήθος, δύσπνοια ή αισθάνεται ότι η καρδιά του χτυπά αρκετά γρήγορα, πρέπει να δει γιατρό. Αυτά τα συμπτώματα είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι, ειδικά στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανίσει κανείς τις παραπάνω ασθένειες, εάν νοσήσει από κορονοίό, παρά εάν εμβολιαστεί. Επιπλέον, οι περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από τις ΗΠΑ αντιμετωπίστηκαν πολύ καλά. Για τον λόγο αυτό, οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές συστήνουν τον περαιτέρω εμβολιασμό για όλους ηλικίας 12 ετών και άνω. Ακόμη είναι σημαντικό να ληφθεί και η δεύτερη δόση του εμβολίου για να υπάρχει πλήρης προστασία.