Κορονοϊός: Η Pfizer ξεκινά κλινικές δοκιμές του εμβολίου της σε 4.500 παιδιά κάτω των 12 ετών

Κορονοϊός: Η Pfizer ξεκινά κλινικές δοκιμές του εμβολίου της σε 4.500 παιδιά κάτω των 12 ετών

Θα χορηγηθεί μία δόση των 3 mgr στα ηλικίας από 6 μηνών έως 5 ετών και των 10 mgr στα ηλικίας από 5 έως 11 ετών

Η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer Inc ανακοίνωσε σήμερα, ότι θα ξεκινήσει κλινικές δοκιμές του εμβολίου της για την Covid-19 σε μια μεγαλύτερη ομάδα παιδιών κάτω των 12 ετών, αφού είχε επιλέξει να χρησιμοποιήσει μια χαμηλότερη δόση του εμβολίου σε ένα προγενέστερο στάδιο της κλινικής δοκιμής.

Στην μελέτη θα λάβουν μέρος έως και 4.500 παιδιά σε περισσότερες από 90 κλινικές στις ΗΠΑ, τη Φινλανδία, την Πολωνία και την Ισπανία, ανέφερε η εταιρεία. Βασιζόμενη στην ασφάλεια, την ανοχή και την ανοσοαπόκριση που ανέπτυξαν 144 παιδιά κατά την κλινική μελέτη φάσης 1 του διδοσικού εμβολίου, η Pfizer ανέφερε, ότι θα προχωρήσει στη δοκιμή χορήγησης μιας δόσης 10 μικρογραμμαρίων σε παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 έως 11 ετών και 3 μικρογραμμαρίων για την ηλικία ομάδα 6 μηνών έως 5 ετών.

Το εμβόλιο που παρασκεύασαν η Pfizer και η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, έχει εγκριθεί για χρήση σε παιδιά ηλικίας από 12 ετών στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Τα παιδιά λαμβάνουν την ίδια δόση με τους ενήλικες, δηλαδή 30 μικρογραμμάρια. Σχεδόν 7 εκατομμύρια έφηβοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου αυτού στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Ο εμβολιασμός των παιδιών και των νέων θεωρείται κρίσιμο βήμα στο δρόμο για την επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης» και την εξάλειψη της πανδημίας της Covid-19. Ωστόσο, επιστήμονες στις ΗΠΑ και αλλού μελετούν την πιθανότητα σύνδεσης μεταξύ εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μετά την χορήγηση εμβολίων τεχνολογίας mRNA, ιδιαίτερα σε νέους. Τόσο τα εμβόλια της Pfizer, όσο και της Moderna Inc., είναι τεχνολογίας mRNA.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα, ότι εντόπισε μικρό αριθμό περιπτώσεων φλεγμονής στον καρδιακό μυ, σε εμβολιασθέντες με το σκεύασμα της Pfizer για την Covid-19, κυρίως σε νέους άνδρες, μια πάθηση που ενδέχεται να συνδέεται με το εμβόλιο. Τα περιστατικά ήταν σε γενικές γραμμές ήπιας μορφής και σύντομης διάρκειας.

Η Pfizer τόνισε, ότι έλαβε γνώση των ισραηλινών καταγραφών μυοκαρδίτιδας και ότι δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης συνάφεια με το εμβόλιο.