«Φωτογραφικός» νόμος Πούτιν για αποκλεισμό του Ναβάλνι από τις εκλογές

«Φωτογραφικός» νόμος Πούτιν για αποκλεισμό του Ναβάλνι από τις εκλογές

Απαγορεύει τη συμμετοχή ατόμων που σχετίζονται με «εξτρεμιστικές» οργανώσεις

Ένα νέο νόμο υπέγραψε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και απαγορεύει στα μέλη «εξτρεμιστικών» οργανώσεων να θέσουν υποψηφιότητα στις εκλογές. Αυτή η κίνηση αποσκοπεί, όπως λένε οι σύμμαχοι του φυλακισμένου επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, να τους αποκλείσει από το να συμμετάσχουν στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή κατηγορούν τον Πούτιν για «φωτογραφικό» νόμο.

Ο Πούτιν ενέκρινε τον νόμο, πριν το δικαστήριο εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει εκτός νόμου το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι και τις περιφερειακές του οργανώσεις, με το επιχείρημα ότι είναι εξτρεμιστική οργάνωση.

Ο νόμος απαγορεύει σε μέλη ή ηγετικά στελέχη ομάδων που έχουν αναγνωρισθεί ως εξτρεμιστικές, να θέσουν υποψηφιότητα για την Κρατική Δούμα (κάτω βουλή), ή να κατέβουν σε άλλες εκλογές για περιόδους που κυμαίνονται από τρία έως πέντε χρόνια.

Ο νόμος αυτός ακυρώνει ωε εκ τούτου όποιες προεκλογικές εκστρατείες για τις βουλευτικές εκλογές που είχαν αναγγείλει ορισμένοι σύμμαχοι του Ναβάλνι, συμπεριλαμβανομένης και της Λιούμποφ Σόμπολ, η οποία διώκεται επειδή είχε συμμετάσχει σε διαμαρτυρία συμπαράστασης υπέρ του.

Η υπογραφή του νόμου από τον Πούτιν συνέπεσε με τα 45α γενέθλια του Αλεξέι Ναβάλνι, που τα γιόρτασε πίσω από τα σίδερα της φυλακής, όπου εκτίει ποινή 2,5 ετών, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης, η οποία όπως λέει ο ίδιος είναι κατασκευασμένη, επισημαίνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η ομάδα του Ναβάλνι --η οποία λέει ότι οι ισχυρισμοί περί εξτρεμισμού συνιστούν μια προσπάθεια να μετριάσουν την αντιπολιτευτική τους δραστηριότητα στις κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου -- ανακοίνωσε με σαρκαστικό τρόπο ότι ο νόμος αυτός ήταν «μια ξεχωριστή γενέθλια ευχή που έστειλε το Κρεμλίνο».

Σε ανάρτηση που έκανε στο λογαριασμό του στο Instagram, ο Ναβάλνι έγραψε ότι δεν ενοχλήθηκε από το γεγονός ότι θα γιορτάσει τα γενέθλιά του στη φυλακή, προσθέτοντας ότι θα γιορτάσει όλα του τα χαμένα γενέθλιά μόλις απελευθερωθεί.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει «εξτρεμιστικές οργανώσεις», νεοναζί και ακροδεξιές ομάδες, ισλαμικές οργανώσεις και τους Μάρτυρες του Ιεχωβά.

Εάν η Ρωσία τυπικά ανακηρύξει το Ίδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι και τις περιφερειακές του οργανώσεις εξτρεμιστικές, οι αρχές θα έχουν το δικαίωμα να φυλακίσουν τους ακτιβιστές του και να παγώνουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Η επόμενη ακροαματική διαδικασία για το θέμα αυτό ενώπιον της δικαιοσύνης αναμένεται να γίνει στις 9 Ιουνίου.

Η υπόθεση έχει ήδη αναγκάσει τους συμμάχους του Ναβάλνι να διαλύσουν τις περιφερειακές τους οργανώσεις.