Ιταλία: Κύκλωμα ακρωτηρίαζε σκυλιά για… αισθητικούς λόγους

Ιταλία: Κύκλωμα ακρωτηρίαζε σκυλιά για… αισθητικούς λόγους

Ποινικές διώξεις σε βάρος 11 κτηνιάτρων και 29 εκτροφέων σκύλων

Στην εξάρθρωση κυκλώματος που είχε στο επίκεντρο αισθητικές παρεμβάσεις και εμπορευματοποίηση σκύλων, προχώρησαν οι ιταλικές αρχές.

Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, επικαλούμενη τα Ιταλικά ΜΜΕ, έρευνα αποκάλυψε, πως στις περιοχές της Ανκόνα, Μακεράτα και Κοσέντζα, κτηνίατροι και εκτροφείς σκύλων συμμετείχαν και πραγματοποίησαν 52 παράνομους ακρωτηριασμούς αυτιών και ουρές σκύλων διαφόρων τύπων. Πρόκειται κυρίως για σκυλιά όπως pitbull και dogo argentino και τα περιστατικά φαίνεται να πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του 2017 και του 2019.

Το κύκλωμα στήθηκε, ώστε τα εν λόγω σκυλιά να μπορέσουν να δείχνουν πιο επιθετικά και έτσι να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των αγοραστών. Μια σκληρή πρακτική, η οποία απαγορεύεται από τον Ευρωπαϊκό (1987) και Ιταλικό νόμο (2010) για την προστασία των κατοικίδιων.

Ορισμένοι ακρωτηριασμοί δικαιολογήθηκαν με πλαστά κτηνιατρικά πιστοποιητικά και αποδίδονται σε κτηνιάτρους που διαμένουν στο εξωτερικό και που είτε αγνοούν τα περιστατικά, είτε δεν υφίστανται. Η εν λόγω επιχειρησιακή έρευνα ονομάστηκε “Crudelia Demon”, όπως ο χαρακτήρας από το γνωστό καρτούν της Ντίσνεϊ και διήρκεσε 2 χρόνια, καταλήγοντας σε 40 ποινικές διώξεις, ανάμεσά τους 29 εκτροφέων σκύλων και 11 κτηνιάτρους.