Συμπαντικά σκουπίδια προκάλεσαν ζημιά σε Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Συμπαντικά σκουπίδια προκάλεσαν ζημιά σε Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Μια τρύπα βρέθηκε σε ρομποτικό βραχίονα της καναδικής υπηρεσίας

Σοκ προκάλεσε στην καναδική διαστημική υπηρεσία (CSA), μια τρύπα που βρέθηκε σε ρομποτικό βραχίονα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Το πρόβλημα προκλήθηκε από συμπαντικά σκουπίδια ή αλλιώς σκουπίδια του διαστήματος.

Η ζημιά αυτή, πάντως, δεν έθεσε σε κίνδυνο τους επτά αστροναύτες που βρίσκονται στο σταθμό. οι διευθυντές της αποστολής που έκαναν την επιθεώρηση είπαν ότι πρόκειται για ένα «τυχερό χτύπημα» (lucky strike), δεδομένου του μικρού μεγέθους του βραχίονα, που έχει μήκος 17,6 μέτρα και διάμετρο μόλις 35 εκατοστά.

Ακόμα δεν είναι γνωστό τι είδους αντικείμενο ήταν αυτό που χτύπησε τον διαστημικό σταθμό. «Υπάρχουν πολλά αντικείμενα εκεί έξω που ταξιδεύουν με ταχύτητα πάνω από 28.160 χλμ./ώρα και προφανώς μπορεί να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά», δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα «Guardian», ο ελληνικής καταγωγής Τζον Κρασίδης, διακεκριμένος καθηγητής μηχανικής και αεροδιαστημικής στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο.

«Αυτό δεν έκανε πραγματική ζημιά, τρύπησε ένα τμήμα όπου υπάρχει μόνωση και δεν γνωρίζουμε καν αν χτύπησε μέρος του βραχίονα. Παρόλα αυτά, είναι αρκετά τρομακτικό. Ανησυχούμε για τους αστροναύτες καθώς είναι εκτεθειμένοι εκεί έξω, και το ερώτημα είναι πότε και όχι εάν θα συμβεί κάτι», επισήμανε ο επιστήμονας για τα διαστημικά σκουπίδια.