Έρευνα: Τι συμβαίνει με τον κορονοϊό και τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας

Έρευνα: Τι συμβαίνει με τον κορονοϊό και τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας

Μπορεί να προκαλέσει διαβήτη σε άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό της πάθησης

Οι επιπτώσεις που έχει ανθρώπινος οργανισμός εφόσον μολυνθεί από τον κορονοϊό παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητες ακόμα. Οι επιστήμονες αναζήτησαν τι συμβαίνει με τον κορονοϊό και τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας και τα συμπεράσματα προβληματίζουν τους πάντες.
Ο φονικός ιός μπορεί να τα μολύνει μειώνοντας την ικανότητά τους να εκκρίνουν ινσουλίνη και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει κυτταρικό θάνατο, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Η βλάβη αυτών των κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη, γνωστά ως βήτα κύτταρα, μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα του διαβήτη, και ειδικά τύπου 1, όπου το πάγκρεας παράγει ελάχιστη ή και καθόλου ινσουλίνη.

Νέες μελέτες δείχνουν ότι μια σοβαρή νόσηση από την COVID-19 μπορεί να προκαλέσει διαβήτη σε άτομα χωρίς προηγούμενο ιστορικό της πάθησης, ενώ παράλληλα αυξάνει την πιθανότητα της μόλυνσης των βήτα κυττάρων, αναφέρει το Live Science.

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή τύπου 2,  όπου το σώμα παράγει κάποια ινσουλίνη αλλά ο ιστός δεν μπορεί να την λάβει λόγω αντίστασης στην ουσία αυτή- αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών συμπτωμάτων COVID-19 από τον γενικό πληθυσμό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τα τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν επιπλοκές όταν μολυνθούν με οποιονδήποτε ιό, καθώς η κατάσταση μπορεί να βλάψει την ανοσολογική λειτουργία του οργανισμού τους. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα εάν ο νέος κορονοϊός μπορεί να προσβάλει άμεσα το πάγκρεας, κάτι που επισήμανε ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Πίτερ Τζάκσον, ο οποίος είναι καθηγητής στο τμήμα μικροβιολογίας και ανοσολογίας στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ.