Τουρκία: Ο «νονός» της μαφίας Πεκέρ καταγγέλλει πρώην υπουργό για δολοφονία δημοσιογράφου

Τουρκία: Ο «νονός» της μαφίας Πεκέρ καταγγέλλει πρώην υπουργό για δολοφονία δημοσιογράφου

Σε βίντεο με πάνω από 17 εκατ. θεάσεις στην Τουρκία, είπε ότι ανέθεσε στον αδελφό του να δολοφονήσει τον Κουτλού Ανταλί το 1996

Την έναρξη νέας έρευνας για τη δολοφονία πριν από 25 χρόνια ενός Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, μετά τον ισχυρισμό του «νονού» της τουρκικής μαφίας, Σεντάτ Πεκέρ, ότι ο φόνος διατάχθηκε από έναν Τούρκο πρώην υπουργό, ανακοίνωσαν σήμερα εισαγγελικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη.

Οι ανεπιβεβαίωτες καταγγελίες του αυτοεξόριστου βαρόνου του υποκόσμου σε βίντεο στο YouTube για δολοφονίες τη δεκαετία του 1990, έφεραν ανεξιχνίαστους φόνους εκατοντάδων ανθρώπων κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας ξανά στο προσκήνιο. Σε ένα βίντεο με πάνω από 17 εκατ. θεάσεις στην Τουρκία, ο Πεκέρ είπε ότι ανέθεσε στον αδελφό του, να δολοφονήσει τον δημοσιογράφο Κουτλού Ανταλί το 1996, κατόπιν διαταγής ενός πρώην υπουργού. Ο αρχιμαφιόζος τόνισε, ότι ο αδελφός του Ατίλα δεν μπόρεσε να φέρει σε πέρας την εκτέλεση του δημοσιογράφου, αν και ο Ανταλί δολοφονήθηκε λίγο καιρό αργότερα, τον Ιούλιο του 1996.

Ο Ατίλα Πεκέρ συνελήφθη για σύντομο χρονικό διάστημα, πριν από εννέα ημέρες, λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία του βίντεο του αδερφού του. Eισαγγελικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη δήλωσαν σήμερα, ότι ξεκίνησαν μια νέα έρευνα για τη δολοφονία του Ανταλί που «περιλαμβάνει διάφορες καταγγελίες».  Ανέφεραν ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση πληροφοριών και εγγράφων από τις τουρκοκυπριακές δικαστικές "αρχές" σχετικά με τη δολοφονία, εκτός από τη συγκέντρωση πιθανών αποδεικτικών στοιχείων στην Τουρκία. Συμπλήρωσε ότι ο Ατίλα Πεκέρ θα δώσει λεπτομερή κατάθεση.

Μια αρχική έρευνα την περίοδο της δολοφονίας του Ανταλί δεν αποκάλυψε τους υπευθύνους τους εγκλήματος. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επέβαλε πρόστιμο στην Τουρκία το 2005 για αποτυχία διεξαγωγής «επαρκούς και αποτελεσματικής διερεύνησης των συνθηκών γύρω από τη δολοφονία».

Ο 49χρονος Σεντάτ Πεκέρ, βαρόνος του τουρκικού υποκόσμου, έγινε διαβόητος τη δεκαετία του 1990. Καταδικάστηκε να εκτίσει 14 χρόνια κάθειρξη το 2007, μεταξύ άλλων για σύσταση και συμμορία. Έχει εκτίσει ποινές φυλάκισης στην πατρίδα του. Ο ίδιος ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, πως το τρέχον διάστημα βρίσκεται στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα οκτώ βίντεο που έχει ανεβάσει μέχρι στιγμής, έχουν συνολικά πάνω από 70 εκατομμύρια θεάσεις.

Οι κατηγορίες του Πεκέρ εναντίον νυν και πρώην κυβερνητικών αξιωματούχων περιλαμβάνουν επίσης βιασμούς, διακίνηση ναρκωτικών και μυστικές παραδόσεις όπλων. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ένας από τους ανθρώπους που έχει βάλει στο στόχαστρο του ο Πεκέρ μέχρι στιγμής, διαψεύδουν κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Ο Σοϊλού είπε, ότι οι κατηγορίες του αρχιμαφιόζου είναι μια συνωμοσία εναντίον της χώρας.