«Καμπανάκι» επιστήμονα για τον Covid 19: «Θα υπάρξει Covid-26 και 32 αν δεν κατανοήσουμε την προέλευση του ιού»

«Καμπανάκι» επιστήμονα για τον Covid 19: «Θα υπάρξει Covid-26 και 32 αν δεν κατανοήσουμε την προέλευση του ιού»

Στο προσκήνιο η θεωρία της διαρροής από εργαστήριο - Τι ζήτησε ο Μπάιντεν

Την προειδοποίηση ότι αν δεν δοθεί απάντηση στο ερώτημα για την προέλευση του κορονοϊού, τότε το μέλλον της δημόσιας υγείας βρίσκεται σε κίνδυνο με ενδεχόμενη νέα πανδημία, έκανε ο αμερικανός επιστήμονας Peter Hotez.

«Θα υπάρξει Covid-26 και Covid-32 αν δεν κατανοήσουμε πλήρως την προέλευση της Covid-19», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Hotez, καθηγητής Παιδιατρικής και Μοριακής Ιολογίας και Μικροβιολογίας στο Baylor College of Medicine, την Κυριακή στο NBC News.

Όπως επισήμανε ο καθηγητής, το να καταλήξουμε σε σταθερά συμπεράσματα σχετικά με το πώς προέκυψε ο ιός είναι «απολύτως απαραίτητο» για την πρόληψη μελλοντικών πανδημιών, πιέζοντας παράλληλα να συγκροτηθεί ανεξάρτητη ομάδα επιστημόνων, επιδημιολόγων και ιολόγων που «θα εργαστεί στην Κίνα για περίοδο έξι μηνών έως ενός έτους».

Κορονοϊός: Στο προσκήνιο η θεωρία της διαρροής από εργαστήριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό κερδίζει έδαφος η θεωρία της διαρροής του κορονοϊού από εργαστήριο.

Παράλληλα, νέα δημοσιεύματα για τη θεωρία αυτή παρουσιάζουν εντυπωσιακές συμπτώσεις, σύμφωνα με την ΕΡΤ:

  • Η Ουχάν, όπου φέρεται να ξεκίνησε η πανδημία, είναι έδρα του κορυφαίου Ινστιτούτου Ιολογίας της Κίνας
  • Το εργαστήριο αλληλούχησε τον γενετικό κώδικα του πιο γνωστού προγόνου σε νυχτερίδες ιού, SARS-CoV-2, που ονομάζεται RatG13 και είναι κατά 96,2% ίδιος με το νέο κορονοϊό. Μάλιστα, η εκ των επικεφαλής ερευνήτρια Shi Zhengli, που ονομάζεται και «Γυναίκα νυχτερίδα», νόσησε τον Νοέμβριο του 2019 αμέσως πριν από την έναρξη της επιδημίας, με απροσδιόριστη ακόμη ασθένεια.
  • Ακόμη δύο εργαστήρια στη Ουχάν, πραγματοποιούν έρευνες πάνω στους κορονοϊούς, εκ των οποίων κάποιες πάνω σε νυχτερίδες.

Η έκθεση «βόμβα»

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μια έκθεση των υπηρεσιών Πληροφοριών των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία τρεις ερευνητές του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν στην Κίνα ζήτησαν ιατρική βοήθεια σε νοσοκομείο τον Νοέμβριο του 2019, έχοντας συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά που προκαλεί ο κορονοϊός, μήνες προτού οι κινεζικές αρχές αποκαλύψουν το ξέσπασμα της επιδημίας covid-19.

Τι ζήτησε ο Μπάιντεν

Μάλιστα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε την περασμένη εβδομάδα να ξεκινήσει μια νέα έρευνα από τις υπηρεσίες πληροφοριών για την προέλευση του νέου κορονοϊού με στόχο να εξεταστεί η πιθανότητα να διέρρευσε κατά λάθος από εργαστήριο της Ουχάν.

Αλλαγή στάσης και από Facebook

Οι εξελίξεις με τη θεωρία της διαρροής, οδήγησαν ακόμα και το Facebook σε αναδίπλωση. «Λαμβάνοντας υπόψη τις έρευνες, που βρίσκονται σε εξέλιξη, σχετικά με το από πού προήλθε η Covid-19 και κατόπιν διαβούλευσης με ειδικούς της υγείας, δεν θα αποσύρουμε πλέον από τις πλατφόρμες μας τους ισχυρισμούς ότι η Covid-19 δημιουργήθηκε από τον άνθρωπο ή κατασκευάστηκε», ανέφερε η εταιρεία.