Κορονοϊός: Σε χαλάρωση των μέτρων προχωρούν Σουηδία και Αυστρία

Κορονοϊός: Σε χαλάρωση των μέτρων προχωρούν Σουηδία και Αυστρία

Το άνοιγμα της εστίασης αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις των δύο χωρών

Σε νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβάλει, προχωρούν οι κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Αυστρίας στις αρχές Ιουνίου.

Η Σουηδία θα χαλαρώσει από την 1η Ιουνίου ορισμένους από τους περιορισμούς που εφαρμόζει για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες, ανακοίνωσε η κυβέρνηση παρουσιάζοντας τον «οδικό χάρτη» για την επανεκκίνηση της χώρας. Η Στοκχόλμη ακολούθησε διαφορετική στρατηγική από τις περισσότερες άλλες χώρες στη μάχη κατά της Covid-19, αποφεύγοντας το πλήρες λοκντάουν.

Αντ’ αυτού βασίστηκε κυρίως στα εθελοντικά μέτρα. Επλήγη από το τρίτο κύμα της πανδημίας αλλά τα νέα κρούσματα και οι εισαγωγές σε μονάδες εντατικής θεραπείας μειώνονται πλέον με ταχείς ρυθμούς. «Αρχίζουμε να βλέπουμε την αρχή του τέλους», είπε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στην προηγούμενη χαλάρωση των μέτρων η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας για τα εστιατόρια και τα καφέ και να αυξηθεί ο αριθμός των θεατών σε αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και των επισκεπτών στα μουσεία και τα ψυχαγωγικά πάρκα. «Παρακολουθούμε τώρα μια κατακόρυφη μείωση στην εξάπλωση των μολύνσεων σχεδόν σε όλη τη Σουηδία. Παρατηρήθηκε μείωση κατά 30-40% την περασμένη εβδομάδα. Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ κοντά στο πιο αισιόδοξο σενάριο που είχαμε παρουσιάσει πριν από έναν μήνα», είπε ο επικεφαλής της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Σουηδίας, Γιόχαν Κάρλσον.

Οι υπόλοιπες απαγορεύσεις και συστάσεις θα αρθούν σε πέντε στάδια, με στόχο να έχουν λήξει όλες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στις συστάσεις –με εθελοντική εφαρμογή– περιλαμβάνεται η τηλεργασία, η χρήση μάσκας σε ορισμένες περιπτώσεις και ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών, όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι υποχρεωτικοί κανόνες αφορούσαν το μειωμένο ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων, τον αριθμό των πελατών σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα και το κλείσιμο μουσείων και ψυχαγωγικών πάρκων.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.366 νέα κρούσματα της Covid-19 στη Σουηδία, ο χαμηλότερος αριθμός εδώ και επτά μήνες. Το 44,3% των ενήλικων Σουηδών έχει κάνει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου και το 15,7% είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Αναφέρθηκαν επίσης 15 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων σε 14.451 από την αρχή της πανδημίας.

Σε ανακοίνωση περαιτέρω χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού αναμένεται να προβεί αύριο Παρασκευή η κυβέρνηση στην Αυστρία, έπειτα από τις διαβουλεύσεις που θα έχει με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων και με την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις σχετικές αποφάσεις θα προβλέπεται παράταση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση, καθώς και μία κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπως σε γήπεδα ποδοσφαίρου και πως σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν οι κανονισμοί σε σχέση με γάμους και με τη δραστηριοποίηση σωματείων και συλλόγων.

Για την εστίαση πιθανόν να αποφασιστεί μία μείωση της απόστασης μεταξύ των ομάδων επισκεπτών από τα ισχύοντα δύο μέτρα σε μόνον ένα μέτρο, αλλά και η αύξηση του αριθμού των πελατών ανά τραπέζι. Σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ο προερχόμενος από τους Πράσινους υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν φέρεται να υποστηρίζει μία παράταση του από τις 22.00 στις 24.00, γεγονός που φαίνεται ότι θα ενθουσιάσει τους ποδοσφαιρόφιλους ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και της δημόσιας τηλεοπτικής παρακολούθησης του.

Έπειτα από λίγο περισσότερο από έξι μήνες, μία σειρά περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστρία, είχαν αρθεί την περασμένη Τετάρτη, 19 Μαίου, από την οποία άνοιξαν και επαναλειτουργούν πλέον σε όλη τη χώρα οι τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, κάτω από κάποιους κανόνες.

Οι τομείς αυτοί είχαν διακόψει τη λειτουργία τους στις 3 Νοεμβρίου 2020, που συνέπεσε να είναι την επαύριο της τρομοκρατικής επίθεσης με ισλαμιστικό υπόβαθρο, το βράδυ της 2ας Νοεμβρίου στο κέντρο της Βιέννης, με τέσσερις νεκρούς και 23 τραυματίες. Στη βάση των νέων κανονισμών, μόνον τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά, μεγάλες εκδηλώσεις με περισσότερα από 1.500 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 3.000 άτομα σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύονται.

Η προϋπόθεση για την είσοδο στην εστίαση είναι ότι κάποιος θα έχει υποβληθεί σε τεστ ή θα έχει αναρρώσει από τη νόσο ή θα έχει εμβολιαστεί. Στην εστίαση αλλά όχι στο λιανικό εμπόριο, θα υπάρχει απαίτηση καταγραφής στοιχείων για παραμονή εκεί άνω των 15 λεπτών της ώρας. Ο στόχος είναι να υπάρξουν τώρα ελαφρύνσεις "στους κανονισμούς για τήρηση απόστασης, στους περιορισμούς τετραγωνικών μέτρων και στην απαγόρευση της κυκλοφορίας" και επιπλέον, η κανονικότητα θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό φυσιολογική το καλοκαίρι, όπως έχει δηλώσει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ωστόσο, κατά την άποψη του θα εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, όπως ο τομέας της Υγείας.

"Όταν θα έχουμε προσφέρει εμβολιασμό σε όποιον το θέλει, το κράτος θα έχει εκπληρώσει την αποστολή του, που θα σημαίνει επιστροφή στην κανονικότητα, στην ελευθερία, σε μια φυσιολογική ζωή", έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, "η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενεργεί πάντα σύμφωνα με την αρχή ΄όσο το δυνατόν περισσότερη ελευθερία, τόσοι περιορισμοί όσο αυτό είναι απαραίτητο΄, και αυτή η στρατηγική, σε συνδυασμό με τα περιφερειακά μέτρα και τα μαζικά τεστ, έχει αποδείξει την αξία της".

Παρακαλούμε περιμένετε ...