Φον ντερ Λάιεν: Μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων της ΕΕ

Φον ντερ Λάιεν: Μέχρι τέλος Ιουλίου θα έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων της ΕΕ

Τόνισε ότι έχουν παραδοθεί 300 εκατομμύρια δόσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 245 εκατ. εμβολιασμοί κατά του κορονοϊού

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την επιτάχυνση των εμβολιασμών στην ΕΕ, επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι στην ΕΕ έχουν παραδοθεί 300 εκατομμύρια δόσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 245 εκατ. εμβολιασμοί. Εμφανίστηκε δε, αισιόδοξη, λέγοντας ότι αναμένεται τον Ιούνιο να φτάσουν στα κράτη-μέλη ακόμη 400 εκατ. δόσεις εμβολίου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχει επάρκεια για να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ ως το τέλος του Ιουλίου. Είμαστε στο σωστό δρόμο για να επιτύχουμε τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ, ως το τέλος Ιουλίου, σημείωσε.

Παράλληλα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Pfizer/Biontech σε εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών.

Τόνισε, επίσης, ότι τα εμβόλια κατά της COVID19 που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, δείχνουν ανθεκτικότητα έναντι των νέων μεταλλάξεων, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη. Τόνισε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων και υπενθύμισε ότι το Πιστοποιητικό θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ΕΕ, με εμβόλια, προς χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι συμφωνήθηκε να δοθούν 100 εκατ. δόσεις ως το τέλος του χρόνου, μέσω του μηχανισμού COVAX. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα χορηγήσει 1 δισ. ευρώ για να αναπτυχθούν δυνατότητες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική, σημειώθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σχετικά με τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δείχνει ότι χτίζει μια «καθαρή και ευημερούσα οικονομία». Όπως είπε, σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο για το κλίμα, που είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% ως το 2030.