Ο Νετανιάχου προειδοποιεί: «Πολύ ισχυρή» απάντηση αν παραβιαστεί η εκεχειρία από τη Χαμάς

Ο Νετανιάχου προειδοποιεί: «Πολύ ισχυρή» απάντηση αν παραβιαστεί η εκεχειρία από τη Χαμάς

«Το παλαιστινιακό κίνημα δεν θα "επωφεληθεί" από τη βοήθεια προς τη Γάζα», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν

Η απάντηση του Ισραήλ θα είναι «πολύ ισχυρή» αν το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, παραβιάσει την εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή, προειδοποίησε σήμερα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αν η Χαμάς σπάσει την ηρεμία και επιτεθεί στο Ισραήλ, η απάντησή μας θα είναι πολύ ισχυρή», τόνισε ο Νετανιάχου στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν από την Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν επανέλαβε «την πλήρη στήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται».

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός παραδέχθηκε ότι μένει να γίνει «πολλή δουλειά» για «να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη» μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων».

«Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να αποκαταστήσουμε την ελπίδα, τον σεβασμό και ένα είδος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Είδαμε πού οδηγούν οι άλλες επιλογές και αυτό θα πρέπει να μας ωθήσει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας να διατηρηθεί η ειρήνη», υπογράμμισε ο Μπλίνκεν κατά την πρώτη ημέρα της περιοδείας του στη Μέση Ανατολή.

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ Παλαιστινίων και του Ισραήλ, έπειτα από μεσολάβηση της Αιγύπτου και σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την Παρασκευή έπειτα από 11 ημέρες εχθροπραξιών. Πλέον βρίσκεται στην πέμπτη ημέρα της και εξακολουθεί να επικρατεί ηρεμία.

«Γνωρίζουμε ότι για να αποτρέψουμε μια επιστροφή στη βία πρέπει να εκμεταλλευθούμε τον χώρο που δημιουργήθηκε για να αντιμετωπίσουμε μια ευρεία γκάμα ζητημάτων και προκλήσεων», σημείωσε ο Αμερικανός υπουργός.

«Και αυτό ξεκινά με την αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και την έναρξη της ανοικοδόμησης», εξήγησε.

Οι ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπλίνκεν, θα εργαστούν για να συγκεντρώσουν διεθνή στήριξη για την προσπάθεια αυτή και θα κάνουν και οι ίδιες «μια σημαντική συνεισφορά», η οποία θα ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

Ωστόσο προειδοποίησε ότι «θα συνεργαστούμε στενά με τους εταίρους μας για να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς δεν θα επωφεληθεί από τη βοήθεια ανοικοδόμησης».

Ο Μπλίνκεν πρόκειται να συναντηθεί αργότερα σήμερα με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Ραμάλα και να επισκεφθεί το Κάιρο και το Αμάν όπως αναφέρει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...